Napokon belül elkezdődik a Naplás-tónál a kilátó építése és ha minden jól megy, őszre el is készül Budapest legújabb kilátója.

A Naplás-tó a 16. kerületben van, közel az M0-áshoz, a terület a Pilisi Parkerdő Zrt-hez tartozik, ők építkeznek. A közleményükben azt írják, hogy a városi erdők ökológiai és turisztikai értékének fejlesztése a Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt célkitűzése. Ennek részeként a 16. kerületi Naplás-tónál új kilátót építenek.

Mindenki ledöbbent a tragédia hallatán

Legutóbb akkor írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a Naplás-tóról, amikor tavaly októberben megtalálták itt Csuja Imre színművész 29 éves fiának holttestét. A fiú édesapjával dolgozott a Mi kis falunk forgatásán. A rendőrök kötelet is találtak a helyszínen, a fiatalember sajnos önkezével vetett véget az életének. A teljes cikket ide kattintva éred el.

Átalakult az ipari övezet

Az új kilátó koncepciójának megfogalmazása során, a helyszín adottságait figyelembe véve, fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre.

Mindezt a 16. kerületi Naplás-tó mellett, amely terület az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté.

Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei – írják. 

A Naplás-tavi kilátó is a Pilisi Parkerdő városi erdő fejlesztési programjának egyik eleme, amelynek megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a 16. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé.

A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indulnak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz.

Képek forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.