Újabb összecsapás a ferihegyi biztonságiak és a taxisok között. Most egy olyan felvétel került nyilvánosságra, ahol zsidóznak, fenyegetnek a biztonságiak.

Ahogy arról már beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, balhé van a ferihegyi repülőtér biztonsági szolgálatának munkatársai és néhány taxis között. A biztonságiak azt mondják, hogy törvénytelen eszközökkel akarnak utasokat szerezni a problémás taxisok, ők pedig azt állítják: feleslegesen vegzálják őket a biztonságiak. A taxisok már Youtube csatornát is indítottak, erre töltötték fel a legfrissebb felvételt.

Zsidózás, fenyegetés

Ötezer mínusz, hogy fogsz így aludni, te zsidó? – mondta egy taxisofőrnek a repülőtéren dolgozó biztonsági emberek egyike. Az alábbi videón az előzmények nem, az viszont látható és hallható, hogy a biztonsági őr sértegeti és fenyegeti is a taxist.

A repteret üzemeltető Budapest Airportot arról kérdezte a 24.hu, mikor és milyen körülmények között készült a videó, illetve lesz-e következménye a biztonsági őr viselkedésének.

A videó kapcsán megerősítjük, hogy a Budapest Airport zéró toleranciát tanúsít az erőszakkal szemben, és azonnal felvette a kapcsolatot az érintett alvállalkozóval, melynek eredményeképpen a biztonsági őr a továbbiakban nem áll szolgálatba a repülőtér területén – válaszolta a Budapest Airport. Válaszukból az is kiderült, hogy a taxis olyan helyen „vadászott” utasokra a reptér területén, ahol ezt nem tehette volna meg.

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálom már megírtuk, január 2-án egy taxist megütött egy biztonsági őr a Liszt Ferenc Repülőtéren. Az incidenst a taxis autójában lévő kamera rögzítette. Az alábbi felvételen az látszik, ahogyan az őr belerúg egy taxisba, majd megüti a fejét. A biztonsági őrt kirúgták, de mint kiderült nem egyedi esetről lehet szó.

Előjogok

A problémák forrása részben az, hogy a repülőtér szerződésben áll a Főtaxival, így ők bizonyos szolgáltatási szint biztosítása és díjfizetés ellenében előjogokat élveznek a reptéri fuvarozásban. Ezzel a rendszerrel kapcsolatban már több konkurens taxitársaság is panaszt emelt, de eddig sehol sem adtak nekik igazat.

A nem főtaxis sofőrök körében elterjedt az a gyakorlat, hogy behajtanak az érkezési oldalhoz, megállnak pár percre (jelenleg 5 percet lehet ingyen bent tartózkodni) a bárki által használható külső sáv mellett, és várják, hátha leesik nekik egy kliens. Erre aránylag jó esélyük kínálkozik például akkor, ha forgalmasabb időszakokban mennek, amikor a Főtaxi bódéjánál gyakran sorok alakulnak ki – írja az Index.

Videóznak a taxisok

Az atrocitásokat megelégelő taxisok közül öten összeálltak, közösen ügyvédet fogadtak, és különféle frontokon próbálnak fellépni az őket állítólag ért jogsértésekkel szemben. A biztonsági őrök és taxisok között zajló napi szintű adok-kapokot most már egy YouTube-csatornán is közzéteszik, amelyen elég nyomasztó jelenetek láthatók.

Az alábbi videón a verekedésről elhíresült őr másnapi produkcióját örökítették meg: a férfi egy taxi ablakán dörömböl, és trágár stílusban fenyegetőzik: „Na gyere, te kurva, na mi van, ennyi vagy? Majd aranyeső rád fog csorogni, kisgyerek!”

A problémás személyek kiszorultak

A Budapest Airport szerint a korábbi évekre jellemző, utasokat körülálló, nem egyszer zaklató és különböző ajánlatokkal megkörnyékező személyek mára kiszorultak a repülőtérről, és ezt az állapotot a repülőtér üzemeltetője a jövőben is fenn kívánja tartani.

Kiemelt kép: Taxi a ferihegyi repülőtéren – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu