December 5-e és február 26-a között csak temperáló fűtés lesz az ELTE TTK legtöbb épületében, vizsgákat nem is tartanak majd a kampuszon.

Ez a vizsgaidőszak más lesz

Bezárnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának épületei – derül ki abból a dékáni utasításból, amelyet hétfőn délután küldtek ki a hallgatóknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lesz tavaszi szünet sem

Az utasítás szerint az ELTE TTK épületeiben 2022. december 5. és 2023. február 26., vagyis az elhalasztott őszi és az előrehozott tavaszi szünettel meghosszabbított vizsgaidőszak idején csak temperáló fűtés lesz, “folyamatos munkavégzést” nem engedélyeznek ezekben az épületekben – írja az Eduline.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vannak kivételek

Az épületekbe csak korlátozottan lehet belépni, ennek részleteiről későbbre ígértek tájékoztatást a hallgatóknak. A kutatók azonban dolgozhatnak, az ezekhez “igénybe vehető” termeket az egyetem előre kijelölte, ott lesz fűtés. A döntés a vizsgákat is érinti, az írásbeliket és szóbeliket külső helyszíneken és online szervezik meg.

Kétszer lehet bemenni

Hasonló intézkedésekről döntöttek korábban az ELTE Bölcsészettudományi Karán is. A Múzeum körúti kampusz több ezer diákot befogadó épületei december 12-től szintén temperáló fűtésre állnak át, a hallgatók azonban hetente kétszer, hétfő délelőttönként és csütörtök délutánonként bemehetnek majd, főként azért, hogy használni tudják a tanszéki és a kari könyvtárakat.

Máshol lesznek a vizsgák

Vizsgákat azonban nem lehet majd szervezni a BTK épületeiben, azokat az Egyetemi Könyvtárban és a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tartják majd 2022. december 19. és 2023. február 11. között.

Dunaújvárosban már online

Számos más felsőoktatási intézményben is kénytelenek voltak átszervezni a vizsgaidőszakot és a szorgalmi időszak végét az elszálló energiaárak miatt. A tízszeresére nőtt rezsiköltségek miatt a Dunaújvárosi Egyetemen például már október elején úgy döntöttek, hogy a koronavírus-járvány alatt jól bevált online oktatásra álltak át.

Kiürülnek a kollégiumok

Bezár a kollégiumok egy része is. Az Óbudai Egyetemen “optimalizálják” a kollégiumok működését, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kollégistáinak pedig két hónapon keresztül kell valamilyen más módon megoldaniuk a lakhatásukat – ott két koli marad nyitva.

Változás a múzeumoknál

Nemcsak az egyetemek zárnak be, hanem a múzeumok is. Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon írtunk róla, a magas energiaárak miatt a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumai és kiállítóhelyei is bezártak, programjaikat azonban igyekeznek eljuttatni a közönséghez az adventi időszakban is.

Országszerte változik a nyitvatartás

Kulturális intézmények három hónapos bezárásáról, szociális intézmények költözéséről, ingatlanok kiürítéséről döntött októberi ülésén a hódmezővásárhelyi közgyűlés is. Az emelkedő energiaárak miatt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum úgy döntött, novembertől energiatakarékossági intézkedéseket vezet be. A múzeum tagintézményeinek nyitvatartása is megváltozik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ELTE