A napokban bővült a hatósági áras termékek száma: a szeptember 30-i szinten rögzítette a kormány a kései burgonya és a tojás árát. Mindkét termék jelentősen drágult az utóbbi hónapokban, a tojás ára 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt. Ahogy arra számítani lehetett, megnőtt a kereslet az áruk iránt, így több áruházlánc is korlátozza a vásárolható mennyiséget.

30 darab tojás a maximum

A Diétás Magyar Múzsa nevezetű Facebook-oldalon tettek közzé egy képet arról, hogy egy üzletben kiírták, mennyi a megvásárolható maximális mennyiség a tojásból. A fotó szerint összesen 30 darab tojást vásárolhat egyszerre egy személy, és külön kiírták azt is, hogy ez a 10 darabos kiszerelésű tojásból 3 tálcát jelent, míg a hat darabosból ötöt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

CBA: nem egységes a korlátozás

 A Telex megkereste az ügyben a CBA kommunikációs igazgatóját, Fodor Attilát, aki elmondta, hogy a mennyiségi korlátozás üzletenként nem egységes, mivel franchise-rendszerben üzemelnek. „Amióta az árstopos termékek léteznek, azóta különböző gyakorlatok alakultak ki a különböző üzletekben: van, ahol limitálják az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségét, van, ahol erre nincsen szükség” – nyilatkozta.  

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megjelentek a vállalkozók

A magyarázat szerint ez azért van így, mert amikor az árstop elindult, akkor azzal találták szembe magukat, hogy vélhetően továbbértékesítési szándékkal vagy akár vendéglátóhelyeket is üzemeltető vállalkozások is megjelentek, és elkezdték ezeket a hatósági áras termékeket nagy mennyiségben felvásárolni.

Cél a lakosság folyamatos ellátása

„Nekünk az alapvető célkitűzésünk a lakosság folyamatos ellátása, ezért úgy gondoltuk, hogyha ez továbbra is fennáll, akkor a lakosság ellátásában lehetnek zavarok. Úgyhogy itt a tojás vonatkozásában is ugyanez a helyzet áll elő: szeretnénk azt, hogy folyamatosan ott legyen a termék, ehhez helyenként szükség lehet óvintézkedésekre” – mondta a kommunikációs igazgató.

Korlátoznak a Tescóban is

A Tesco is döntött a korlátozásról. Eszerint november 10-től Lédig étkezési burgonya bármilyen összetételben, több fajta együtt vásárlása esetén is 2 kg vásárolható háztartásonként. Csomagolt étkezési burgonya esetén, függetlenül attól, hogy milyen kiszerelésű a burgonya, 1 csomag vihető haza háztartásonként. Ez azt jelenti, hogy 1 csomag 3 kg-os burgonyát vagy akár 1 csomag 5 kg-os burgonyát is lehet vásárolni. Friss tojás esetén: háztartásoként 1 doboz vehető, bármely kiszerelésből. Azaz 1 doboz 10 db-os vagy 1 tálca 30 darabos is vásárolható, a lényeg, hogy csak egy doboz lehet.

Segít a vásárlókon az árstop

A kormány döntése érdekében a boltoknak a szeptember 30-i bruttó kiskereskedelmi áron kell adniuk a tojást és az étkezési burgonyát. Mindkét termék jelentősen drágult az utóbbi hónapokban, a tojás ára 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt. A várakozások szerint az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat.

Korlátozott a Lidl is

Júniusban írtunk arról, hogy mennyiségi korlátozásokat vezetett be a Lidl, és már nem csak a hatósági áras termékeket érinti a döntés. A cég úgy döntött, hogy a vécépapírra, konzervekre és még a tejre is korlátozást vezet be. Papírhiány miatt egy vásárló csak három vécépapírt vehetett egyszerre. Egy másik vásárló pedig arról számolt be, hogy az eddigi egy karton, vagyis 12 liter helyett legfeljebb 6 liter 2,8%-os UHT-tejet lehet vásárolni egyszerre.

Többszörös az érdeklődés

„Vállalatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy az áruellátás folyamatosan biztosított legyen, ugyanakkor az utóbbi hónapokban az tapasztalható, hogy többszörös az érdeklődés az árstoppal érintetett termékek iránt” – írta akkor a Lidl. Az áruházlánc hozzátette: „Bár sok esetben jelentősen nagyobb mennyiségű termék rendelkezésre állásáról gondoskodunk a megnövekedett kereslet okán van, hogy ez is kevésnek bizonyul.”

A benzinkutak is korlátoznak

A korlátozások nem csak az áruházláncokat érintik. Júniusban írtunk arról, hogy a MOL után az OMW is mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras üzemanyagok tankolására. Az osztrák cég töltőállomásain is egyszerre 50 liter üzemanyagot lehet vásárolni.

40 százalékos infláció!

Októberben egyébként az ‘50-es évek óta nem tapasztalt élelmiszer-inflációt mért a KSH. A Bokros-csomag idején tapasztalt mértéket (37,5%) is túlszárnyalva most 40 százalék volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció