Mire lejárt a Szent Imre kórházból távozni készülő szülésznők felmondási ideje, nagy többségük meggondolta magát. Októberben számoltunk be arról, hogy a Szent Imre Kórház 28 szakdolgozójából 14-en beadták felmondásukat. A kórház megerősítette, hogy a dolgozók a korábban beadott felmondásokat most visszavonták.

Sikeres egyeztetések

 „A Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház vezetése az Országos Kórházi Főigazgatósággal együttműködve az elmúlt hetekben folyamatos egyeztetéseket folytatott a Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály vezetőjével és a szülésznőkkel, ez nagyban hozzájárult a korábban beadott felmondások visszavonásához. Elkötelezett kollégáinknak köszönhetően az osztály működése – ahogy eddig is – a jövőben is biztosított” – írta közleményében a kórház.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szigorítottak a szülés szabályain

A BudaPestkörnyéke.hu is írt arról, hogy a szülésznők korábban amiatt dönthettek a távozás mellett, mert a kórház szigorította a szülés szabályait. Az intézmény november elsejétől már nem engedélyezi, hogy a választott szülésznők beosztásukon kívül is bent lehessenek a szüléskor.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Működik az osztály

A Szent Imrében korábban erre lehetőség volt, így sok olyan kismama is ezt a kórházat választotta, aki területileg nem oda tartozott. „A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük” – írta Facebook-oldalán a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház. Az intézmény szerint erre azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma.

Szülésfelkészítés

Azt írták, a fogadott szülésznő intézménye az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint 2021 januárja óta a Szent Imrében sem működik. Viszont lehetőség volt arra, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésen vegyenek részt, ilyenkor a felkészítést végző szülésznő a vajúdás és szülés kísérésében is részt vehetett.

Ideiglenesen bejelentkezettek az ok

Ezzel állhat összefüggésben a kórház vezetése szerint, hogy „a területen kívüli, csak a szülés idejére ideiglenesen bejelentkezett szülések száma elképesztő módon emelkedett”, ami már „veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást”.

Szolgálatban lévő szülésznők

A kórház azt írja: „a szabad szülésznőválasztást úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválasztja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt”. Erre a kórház szerint azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma, ami a biztonsági szülészeti ellátást is veszélyezteti. A döntés mögött bérfeszültség is állhatott  – értesült a Népszava.  

Bérrendezést szerettek volna

A szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozói már hónapokkal ezelőtt, júliusban levelet írtak követeléseikről az intézmény vezetőségének. A levél szerint olyan bérrendezést szerettek volna, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

Maradtak még kérdőjelek

 Az még nem derült ki, hogy a szakdolgozók végül miért döntöttek mégis a maradás mellett. És arra sem érkezett még válasz, hogy pontosan hány dolgozó adta vissza a felmondását.

Leállt az ellátás

Szeptemberben egy egész hétvégére bezárt a Szent Imre kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya. A kórház azt javasolta a kismamáknak akkor, hogy akik náluk szültek volna a szeptember 16-i hétvégén, azok menjenek más intézménybe. A hvg.hu akkor azt írta, hogy orvos és szakdolgozó hiány miatt állt le az ellátás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Szent Imre kórház. Fotó: archív