A Mozdonyvezetők Szakszervezete által március elejére meghirdetett sztrájk jogszerű állapította meg elsőfokú végzésében a Fővárosi Törvényszék, a MÁV-Start fellebbezést nyújt be.

Márciusban

A Mozdonyvezetők Szakszervezete március elejére hirdetett meg sztrájkot. A szakszervezet közleménye szerint a bíróság a MÁV-Start Zrt. ellenkérelmét megalapozatlannak ítélte, és kimondta, hogy a tervezett munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott törvényi feltételeknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A MÁV fellebbez

A MÁV azt közölte az MTI-vel, hogy a vasúttársaság a nem jogerős végzést megalapozatlannak és indoklását tévesnek tartja, ezért fellebbezést nyújt be.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mennyi, az elég?

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a jogerős végzésig tovább folytatja az elégséges szolgáltatást meghatározó jogszabálynak mindenben megfelelő munkabeszüntetés szervezését, és kész a sztrájkkövetelés teljesítésére vonatkozó egyeztetésre.

Másfél hete döntöttek

A MOSZ február 2-ai küldöttközgyűlésén úgy döntöttek, hogy 2022. március elején határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetnek a vasúti személy- és áruszállítás területen, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteségük kompenzálásáról.

Ellenkereset

A sztrájkbejelentést a vasúttársaság alaptalannak, jogszerűtlennek és felelőtlennek tartotta, ezért a MÁV-Start benyújtotta ellenkérelmét a sztrájk jogellenességéről dönteni jogosult Fővárosi Törvényszékhez.

Minden második vonat

A számítások szerint minden második vonat nem közlekedne március 10-től. A Budapest környéki elővárosi járatok harmadát érintené a munkabeszüntetés.

14 éve volt a gördülő sztrájk

A VDSZSZ 2007 végétől 2009-ig folyamatosan szervezett vasutassztrájkokat. 2008-ban a MÁV Cargot 102,5 milliárd forintért vette meg a Rail Cargo Austria, ebből akartak részesülni a dolgozók is.

A pedagógusok is sztrájkoltak

Jogellenes volt a pedagógusok január 31.-én megtartott figyelmeztető sztrájkja – döntött másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélőtábla ezzel megváltoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma keresete nyomán első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék döntését, amely jogszerűnek ítélte a munkabeszüntetés megtartását.

Indoklás

Az elsőfokú végzés ellen beterjesztett fellebbezés szerint a sztrájk azért volt jogellenes, mert azt jogerős bírósági végzés hiányában tartották meg és az Emmi fellebbezési joga a sztrájkidőpont elmúlására tekintettel kiüresedett. Továbbá a tárca szerint a sztrájk ideje alatti rendkívüli gyermekfelügyelet nem minősül szorosan vett oktatási tevékenységnek, még elégséges szolgáltatásnak.