A BudaPestkörnyéke.hu hírportál elsőként számolt be arról, hogy civilek egy csoportja petíciót írt azért, hogy híd épüljön Vácnál a Dunán. Másfél évvel az aláírásgyűjtést követően ma kiírták a közbeszerzési pályázatot tervezésének előkészítésére. Nagy kérdés, hogy az új híd áldás vagy átok lesz-e majd a környéken élők számára.

Kiírták a pályázatot

Pénteken a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kiírta a pályázatot a váci Duna-híd tervezésére. Az új átjáró a Szentendrei-szigeten keresztül kötné össze az M2-est a 11-es főúttal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Híd és 16 km úthálózat

Nem csak híd épülne, hanem egy hozzá kapcsolódó 16 kilométeres közlekedési úthálózat is, amely tulajdonképpen Esztergomot és Gödöllőt kapcsolná össze.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Döntéselőkészítő tanulmány

A Duna két partjának új kapcsolatával számos kistérségi kapcsolódási pont alakulhat ki. A pályázat szerint a nyertes megbízást kap a Váci új Duna-híd előkészítése érdekében egy döntéselőkészítő tanulmány, tanulmányterv, és környezeti hatástanulmány készítésére.

600 méteres híd

A most megjelent tender szerint a Duna főágán 600 méter hosszú és a hajózási paramétereknek megfelelő, 120-180 méteres hídnyilásokkal épített hídszerkezet előkészítése szükséges. Mindkét Duna ágon két-két lehetséges helysínt fognak geotechnikai fúrásokkal is megvizsgálni és hidanként legalább 3 különböző hídszerkezet-verziót kell megnézni.

Pirossal jeleztük az új úthálózatot

A korábbi tervek szerint így alakulna az úthálózat – Forrás: szimon.hu

Petícióban követelték

Másfél évvel ezelőtt a hídért lobbizók azt írták: „A híd közúti kapcsolatot teremtene végre Esztergom-Vác-Szentendre és a környezetükben lévő dunakanyari települések között, illetve lehetővé válna a keresztirányú közúti kapcsolat az M2 gyorsforgalmi út, a 2-es főút és a 11-es főút között, ami például kerülő utakat is biztosítana. A régen várt új híd nagy lökést adna a térség gazdasági és kulturális fejlődésének is. Kérjük a térségek országgyűlési képviselőit, polgármestereit, hogy érvényesítsék az itt élők érdekeit az új Váci Duna-híd 10 éven belüli megépülésével.” – áll a petícióban.

Beállt a híd mellé Rétvári Bence

A beadvány meghallgatásra talált, mert a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Rétvári Bence felkarolta a híd ügyét és a közösségi oldala szerint erőteljes lobbizást folytat a minisztériumban a váci híd megépülése érdekében.

Terveken már létezik

A Váci Duna-híd tanulmányterveken valóban létezik. Az elfogadott terv szerint a tizenöt méter széles híd Váctól délre ívelne át a Dunán. A jóváhagyott változatban a nyomvonal a váci déli csomópontból indulna ki, a rávezető szakasz az autópályává bővülő új 2-es főút Vác és Sződliget között létesülő új csomópontjánál kezdődne.

Áldás vagy átok a váci híd?

Vannak, akik azt mondják, hogy egy-egy új híd nem csak áldás lehet, hanem átok is. Egyesek szerint az Esztergom és Hatvan közötti területek számára hihetetlenül vonzó, Duna-keresztezési lehetőség megnyílása egy ma elsősorban lakó- és üdülőterületre vezetne be új átmenőforgalmat.

Egyre nagyobb az agglomeráció

Bárhogy is feszülnek egymásnak az érvek, Budapest agglomerációja napról-napra nagyobb lesz, az embereknek pedig közlekedniük kell. A jelenlegi úthálózat alkalmatlan az egyre nagyobb forgalom elvezetésére. A Duna, mint az agglomeráció központi – igaz vízi – közlekedési folyósólyának a fejlesztése sajnos mind a mai napig érdemben szóba sem került.

Áldás vagy árok

A Váci Duna-híd megépítése elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy amire kész lesz, sikerül-e megoldani, hogy az ott élők valóban jól járjanak és az új híd ne átok, hanem áldás legyen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemlt kép: A Váci Duna-híd elképzelt látványterve – BPK-grafika