Megvan a 3,5 millió beoltott, szombaton kezdődik a részleges nyitás első lépcsője, a jövő hét közepén pedig nyithatnak a színházak, edzőtermek, szállodák és az éttermek belső terei is. Egyre többen kapják meg a védettségi igazolást. Nagy kérdés, mire jó az okmány, ha nem is vagyunk megfelelően védettek, amikor megkapjuk. Dr Rusvai Miklós virológus elmondta mire figyeljünk, hogy a nyitásból ne betegség és dráma legyen.

Ki kérheti el a védettségi igazolványt?

A legfontosabb kérdés, hogyan kell majd használni a védettségi igazolványt és tényleg védettséget biztosít-e? A kormány részéről eddig senki sem beszélt az új igazolvány pontos használatáról. Elkéri majd a pincér, vagy a moziban a jegyszedő? A személyit is elkérik majd hozzá, hiszen a védettségi igazolvány nem fényképes okmány. A vendég is elkérheti a pincértől az ő védettségijét? A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szuperfertőző pincér

Egy úgynevezett szuperfertőző zárt térben, maszk nélkül akár 100 embert is megfertőzhet, ha egy pincér tehát nincs beoltva és fertőzött lesz, nagy bajt okozhat. Erről az eshetőségről sem beszél senki, pedig egyáltalán nem kicsi a valószínűsége egy ilyen fertőzésnek, ha tömegével nyitnak ki a vendéglátóhelyek. IDE KAPCSOLÓDIK: Szlávik János: egy szuperfertőző maszk nélkül akár 100 embert is megfertőzhet zárt térben

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Védettségi igazolvány és a védelem

A védettségi igazolványokat a beoltottak már egy hét után kézhez kapják, miközben a védettség még nem alakul ki. Az új okmánnyal azonban be lehet ülni moziba vagy kávézóba akkor is, amikor még könnyen megbetegedhet a beoltott személy.

Második oltás után 2 héttel leszel biztonságban

Az oltások többségénél 21 nap után már kialakul egy részleges védelem, a beoltott személy tehát részleges biztonságban érezheti magát. Teljes biztonságot azonban csak a második oltás után két héttel garantál minden gyártó – mondta Rusvai Miklós a Blikknek. A virológus szerint ebből a szempontból nem túl szerencsés, hogy az első oltás után egy héttel megkapjuk az igazolást. Nem árt az első hetekben óvatosnak lenni. EZT IS OLVASD EL: “Nyárra talán elérhető lesz a tömeges nyájimmunitás” – Szlávik szerint már csak pár hónapot kell kibírni

Súlyos árat fizethetnek

Ha egy négy-öt fős család nem minden tagja kapta meg az oltást, akkor a beoltott családtagokra különös felelősség hárul: ők hiába védettek, a kávézóból, a koncertről, a focimeccsről hazavihetik a vírust. Ha nem vigyáznak, legközelebbi szeretteik súlyos árat fizethetnek ezért – mondja Rusvai Miklós.

Figyelmeztet a virológus

Nyilván sokan vállalni fogják a kockázatot, de nem tudunk mást mondani: amíg a családban nem alakul ki homogén immun állapot, tehát mindenkit be nem oltottak, vagy át nem esik a fertőzésen, addig mindig megvan a veszélye megfertőződésnek – figyelmeztetett a virológus.

Nincs nagy kockázat szabadtéren

Ezek jelentik majd a legkisebb kockázatot, de Rusvai Miklós szerint itt is előnyös lenne előírni a kötelező maszkviselést. „A fociszurkolókat és a gólöröm önfeledt pillanatait ismerve nem hiszem, hogy ezt be lehetne tartatni. Mindenesetre vannak kockázatai a tömegrendezvényekneknek még szabadtéren is. Mindenképpen jó lenne, ha lehetséges volna távolságot tartani azoknak, akik jobban szeretnének vigyázni magukra” – mondta Rusvai.

Zárt térben csak maszkban!

Zárt térben feltétlenül elő kell írni a maszkviselést a virológus szerint. „Járványügyi szempontból baj lenne, ha nem korlátoznák a termek látogathatóságát. Legalább egy ülésnek, de inkább kettőnek a kihagyása mindenképpen indokolt lenne” – vélte Rusvai.

Biztonságos a strandolás

„Járványtani szempontból ezek a helyek viszonylag problémamentesek. A vízzel a fertőzés nem terjed, hiszen az különböző fertőtlenítő szereket tartalmaz, ez pedig egy nagyon érzékeny vírus. A szabadtéri strandrészen nincs különösebb veszély – mondta a virológus a lapnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dr. Rusvai Miklós virológus – Forrás: Youtube/HírTv