Egy szuperterjesztő akár 100 embert is megfertőzhet egy zárt térben – többek közt erről is beszélt Szlávik János. Az infektológus szerint a teraszok megnyitása indokolt.

Indokolt a teraszok megnyitása

A szabadtéri helyszínek, például a teraszok nyitását indokoltnak tartja Szlávik János, azonban a színházak, mozik nyitásával már óvatos lenne, mert beltérben nagyon tud terjedni a vírus – mondta az infektológus az ATV-nek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

100 ember is megfertőzhető

A főorvos szerint „belső térben, ha egy szuperterjesztő maszk nélkül van, akár 100 embert is meg tud fertőzni. Ha lesz olyan döntés, hogy védettségi igazolványhoz kötik bizonyos létesítmények látogatását, infektológusként támogatom”.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Szuperterjesztők

Tavaly decemberben Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban azt mondta, hogy a terjesztők tíz százaléka úgynevezett szuperterjesztő, tőlük jut el a vírus a két héttel későbbi megfertőzöttek nyolcvan százalékához.

Fiziológiai tulajdonságok

Egy kutatásban a Közép-floridai Egyetem (UCF) kutatói azt vizsgálták, milyen fiziológiai tulajdonságok tehetnek egy embert szuperterjesztővé. Mivel a koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: a tüsszentéssel vagy köhögéssel levegőbe kerülő váladékcseppek szállítják a vírust.

Orrjáratok

A kutatás szerint, ha az orrjáratok tiszták, a tüsszentés során a váladékcseppeknek a szájon kívül az orr nyújt távozási útvonalat. De ha az embernek be van dugulva az orra, akkor leszűkül az a terület, ahol a váladék távozni tud, ez azt jelenti, hogy inkább a szájon át, viszont nagyobb sebességgel távozik.

Fogak

A fogak szintén leszűkítik a légáramlás útját és turbulensebbé teszik azt.  A kutatók arra jutottak, hogy bedugult orr és teljes fogsor együttes meglétekor hatvan százalékkal messzebbre jutottak a tüsszentéscseppek, mint tiszta orr és fog nélküli modellek esetén. Ettől függetlenül persze fontos vigyázni a fogak épségére, illetve a kutatás komoly érv a zsebkendőhasználat és az orr tisztán tartása mellett.

Szennyvíz

Szlávik János, szintén az ATV-ben azt mondta,  hisz abban, hogy a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja jól mutatja a járvány alakulását, ez azonban nem csökken kellő mértékben, ezért óvatos lenne. Aggasztónak nevezte, hogy egy-két városban emelkedik is a szennyvíz-koncentráció.

Lépcsőzetes nyitás

„Nem kell tartani attól, hogy a lépcsőzetes nyitás miatt megugranának a számok. A kisgyermekek, a kisiskolások és az óvodások nem mozgatórugói a járványnak, mindig is ezt mondtam, kevésbé fertőznek, mint a felnőttek” – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője

Biztonságosak a védőoltások

Az infektológus szerint a védőoltások biztonsággal beadhatók, el kell hinni, amit a tudományos eredmények mondanak. Számtalan álhír jelenik meg, de rendkívül ritka, hogy mellékhatás jelentkezzen. 4-5 millió oltásnál jóval nagyobb energiákat kell majd fordítanunk rá, hogy meggyőzzük a fiatalokat a vakcinázásról. 80-90 százalékos védettséget nyújtanak a vakcinák, nincs mitől félnünk.

Kockázati tényezők

Szlávik János szerint a vírus az idős és a krónikus betegeket támadja meg elsősorban. Könnyen lehet, hogy ez is közrejátszik a magas halálozási számokban. Magyarországon sok az elhízott, cukorbeteg, magas vérnyomásos, érrendszeri betegségben szenvedő ember, akik különösen ki vannak téve a koronavírusnak. Nekik még inkább fontosabb az oltás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI