Egy szuperterjesztő akár 100 embert is megfertőzhet egy zárt térben – többek közt erről is beszélt Szlávik János. Az infektológus szerint a teraszok megnyitása indokolt.

Indokolt a teraszok megnyitása

A szabadtéri helyszínek, például a teraszok nyitását indokoltnak tartja Szlávik János, azonban a színházak, mozik nyitásával már óvatos lenne, mert beltérben nagyon tud terjedni a vírus – mondta az infektológus az ATV-nek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

100 ember is megfertőzhető

A főorvos szerint „belső térben, ha egy szuperterjesztő maszk nélkül van, akár 100 embert is meg tud fertőzni. Ha lesz olyan döntés, hogy védettségi igazolványhoz kötik bizonyos létesítmények látogatását, infektológusként támogatom”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szuperterjesztők

Tavaly decemberben Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban azt mondta, hogy a terjesztők tíz százaléka úgynevezett szuperterjesztő, tőlük jut el a vírus a két héttel későbbi megfertőzöttek nyolcvan százalékához.

Fiziológiai tulajdonságok

Egy kutatásban a Közép-floridai Egyetem (UCF) kutatói azt vizsgálták, milyen fiziológiai tulajdonságok tehetnek egy embert szuperterjesztővé. Mivel a koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: a tüsszentéssel vagy köhögéssel levegőbe kerülő váladékcseppek szállítják a vírust.

Orrjáratok

A kutatás szerint, ha az orrjáratok tiszták, a tüsszentés során a váladékcseppeknek a szájon kívül az orr nyújt távozási útvonalat. De ha az embernek be van dugulva az orra, akkor leszűkül az a terület, ahol a váladék távozni tud, ez azt jelenti, hogy inkább a szájon át, viszont nagyobb sebességgel távozik.

Fogak

A fogak szintén leszűkítik a légáramlás útját és turbulensebbé teszik azt.  A kutatók arra jutottak, hogy bedugult orr és teljes fogsor együttes meglétekor hatvan százalékkal messzebbre jutottak a tüsszentéscseppek, mint tiszta orr és fog nélküli modellek esetén. Ettől függetlenül persze fontos vigyázni a fogak épségére, illetve a kutatás komoly érv a zsebkendőhasználat és az orr tisztán tartása mellett.

Szennyvíz

Szlávik János, szintén az ATV-ben azt mondta,  hisz abban, hogy a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja jól mutatja a járvány alakulását, ez azonban nem csökken kellő mértékben, ezért óvatos lenne. Aggasztónak nevezte, hogy egy-két városban emelkedik is a szennyvíz-koncentráció.

Lépcsőzetes nyitás

„Nem kell tartani attól, hogy a lépcsőzetes nyitás miatt megugranának a számok. A kisgyermekek, a kisiskolások és az óvodások nem mozgatórugói a járványnak, mindig is ezt mondtam, kevésbé fertőznek, mint a felnőttek” – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője

Biztonságosak a védőoltások

Az infektológus szerint a védőoltások biztonsággal beadhatók, el kell hinni, amit a tudományos eredmények mondanak. Számtalan álhír jelenik meg, de rendkívül ritka, hogy mellékhatás jelentkezzen. 4-5 millió oltásnál jóval nagyobb energiákat kell majd fordítanunk rá, hogy meggyőzzük a fiatalokat a vakcinázásról. 80-90 százalékos védettséget nyújtanak a vakcinák, nincs mitől félnünk.

Kockázati tényezők

Szlávik János szerint a vírus az idős és a krónikus betegeket támadja meg elsősorban. Könnyen lehet, hogy ez is közrejátszik a magas halálozási számokban. Magyarországon sok az elhízott, cukorbeteg, magas vérnyomásos, érrendszeri betegségben szenvedő ember, akik különösen ki vannak téve a koronavírusnak. Nekik még inkább fontosabb az oltás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI