Meghalt Kállai Kiss Ernő Kossuth- és Liszt-díjas klarinét- és tárogatóművész. A hosszú ideje betegeskedő muzsikus kedden, 84 éves korában halt meg – közölte az elhunyt unokája szerdán az MTI-vel.

Gyerekkora

Kállai Kiss Ernő 1939-ben született Budapesten roma családban. Már általános iskolás korában bekerült egy fúvószenekarba, elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát, ahol Váczi Károly klarinétművésznél tanult. 1956-tól foglalkozott cigányzenével, a Magyar Rádió Népi Zenekara és a Magyar Állami Népi Együttes klarinét szólistája volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csodás ének

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bejárta a világot

Külföldi vendégszereplései során szinte az egész világot bejárta, 1971-ben az Egyesült Államokban Benny Goodman világhírű klarinétossal lépett fel. 1983-ben a margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarának vezetője lett.

A cigányzenészek királya

1996-ban a magyar cigányzenészek „királyukká” választották, „megkoronázása” a Gellért Szálló halljában történt. 1998-ban az MDF színeiben indult az országgyűlési választásokon. Fia, ifj. Kállai Kiss Ernő is zenész, prímás.

Liszt Ferenc-díj

A Liszt Ferenc-díjat kétszer (1987, 1997) kapta meg, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, 2003-ban a Kossuth-díjat vehette át, utóbbit félévszázados virtuóz előadóművészetéért, a műfaj megismertetését, megújítását és népszerűsítését segítő tevékenységéért.

Józsefváros és Budapest díszpolgára

Kállai Kiss Ernőt 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével ismerték el, 2019-ben Józsefváros, 2020-ban Budapest díszpolgára lett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapest díszpolgára

Ez is érdekelhet:

Meghalt Sára Ferenc

Kiemelt kép: Kállai Kiss Ernő – Forrás: YouTube