Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke is beszámolt ötszintes szállodát építenek a Kazinczy utcában, az egykori Wichmann kocsma helyén. Az épületet, a körülötte lévőkkel együtt nemsokára lebontják. Legalábbis ez volt a terv, ugyanis a Miniszterelnökség most közbelépett.

Lebontják az épületet

Két éve pizzázó működik az egykori Wichmann kocsma helyén a Kazincy utca 55. szám alatt, de már nem sokáig, számoltunk be róla néhány nappal ezelőtt.Falanszter blog szerint a szomszédságában levő, Király utcára néző 23., 25., 27. és 29-es számú házakkal együtt le fogják bontani az épületet, hogy szállodát építsenek a helyére. 

Bordélyház is működött az épületben

1834-ben vásárolta meg az épületet Schneider József kártyafestő, ott rendezte be pakligyártó műhelyét, ahol megalkotta eleinte 36 lapos magyar kártyacsomagját. Később Rothauser Mór  díszmű-, ruha- és rövidáru kereskedő lett a tulajdonos, aki egy emeletet is felhúzott az épületre, majd továbbadta Zierlichné Fischer Cecíliának, aki bordélyházat működtetett benne.

Ruhaboltból lett kocsma

A 20. század elején az új tulajdonos, Bíró Mór adta bérbe az épületet, amit a Magyar Teozófiai Társaság kezdett használni. Később ruhabolt volt a helyén, majd 1986-ban lett Wichmann Tamás a tulajdonos. 

A rántott hús és jó hangulat

A kiskocsma nemcsak citrom-, uborka- és paradicsomkarikákkal díszített rántott húsos szendvicseiről, jó hangulatáról és a sportoló két nagy termetű, de barátságos német juhászkutyája miatt volt nevezetes, hanem arról is, hogy a kocsma feletti lakásban a szocializmus éveiben egy rendszerellenes kalózrádió, illetve egy szamizdat szerkesztőség is működött természetesen Wichmann tudtával és anyagi segítségével. A ház ennek megfelelően komoly politikai szerepet is betöltött a szocializmus hibáinak és túlkapásainak feltárásában és bemutatásában, amely részben, vagy egészben előmozdította a rendszerváltásnak nevezett módszerváltást is.

2018-ban zárták be a kocsmát

Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok 2018-ban zárta be a Kazinczy utcai ház földszintjén működő, legendás kocsmáját azzal az indokkal, hogy 70 éves korára elfáradt a vendéglátózásban.

Most megmenekülhet

Egészen eddig úgy tűnt, a kocsma már nem menekülhet meg, ám váratlan fordulat állt be az ügyben.

Közbelépett a Miniszterelnökség

“A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali hatállyal elrendelte az I. kerület Márvány utca 6-8. szám alatti (Márványmenyasszony étterem épületei) valamint a VII. kerület Kazinczy u. 55. szám alatti (Wichmann-kocsma) ingatlanok esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását” – írta közleményében a Miniszterelnökség.

Mit jelent ez?

Nos, ez azt jelenti, hogy a gyorsított ütemben lefolytatott műemlékvédelmi eljárás befejezéséig az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni.

Kiemelt kép: a Kazinczy utcai épület, az egykori Wichmann kocsma idejéből