Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Megnyílik a föld méhe, újra lehet ültetni

Októberben itt az idő, hogy újra előkerüljön az ásó. Az okos kertész előre gondolkodik, és most kell nekilátni ahhoz, hogy tavasszal és jövő nyáron virágban pompázzon a kert. Ha borús, ha esik, az a legjobb időjárás az ültetéshez.

Itt az idő!

A virághagymák elültetésének is most van itt az ideje, hogy biztosan gyökeret eresszenek, és márciusi nap kicsalogassa majd a tulipánokat, jácintokat, nárciszokat. Akár nagy cserépbe is kerülhetnek a teraszra, de ehhez tényleg nagy, dézsa méretű cserépre és jó minőségű földre van szükség.

Csodájára járnak

Nálunk a gyümölcsfák alatt csupa fehér nárcisz virít április végéig – azután visszahúzódnak, és átadják a helyüket a vadvirágoknak és a gyógynövényeknek. Tavasszal mindenki csodájára jár, amikor méhek zsonganak az almafákon, és alattuk illatos fehér virágtenger hajladozik a szélben. Ehhez a házi nárciszmezőhöz a legegyszerűbb fehér nárcisz, a Narcissus poeticus a legjobb választás.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A hagymákat legalább olyan mélyre dugjuk a földbe, mint amekkora a hagyma maga

Bélelt gödör

Az évelő növényeket, mint például a levendula, a kasvirág, a margitvirág, most lehet átültetni, vagy akár szétültetni. A növényt arasznyira vágjuk vissza, jó nagy földlabdával ássuk ki, és méretétől függően szedjük 2-3 darabba. Érett komposzttal bélelt ültető gödörbe helyezve temessük be, jól nyomkodjuk vagy tapossuk meg és alaposan öntözzük be. Így békésen várhatják a tavaszt.

Téli napsütés

A fiatal mediterrán jellegű évelőket, mint a rozmaring, zsálya, levendula, igyekezünk megvédeni a hidegektől. A lehullott lombot gereblyézzük a tövekre. Így lassabban fognak átfagyni és a téli napsütés sem fogja érni a növényeket.

Nézz körül a szomszédban!

Érdemes körülnézni a kerti árudák kínálatában, és kiegészíteni a kertet gyógynövényekkel, méhek számára is hasznos, a kertet díszítő virágokkal. Nézzünk körül a szomszédban, mely virágok díszlenek legszebben, ezekkel nagyot nem tévedhetünk. Feltétlenül olvassunk el minden tudnivalót a növényről: honnan érkezett, mennyire fagytűrő, milyen talaj, milyen ápolást igényel.

Tápanyagban gazdag

Most lehet arra is gondolni, hogy legyenek ehető virágok is a kertben! Ezek egy része amúgy is nagyon jó társnövény a zöldségeskertben, mint a bársonyvirág, a sarkantyúka, a körömvirág. Ezek magjairól már most gondoskodhatunk, a vetéssel várhatunk márciusig. A zsályákat, lángvirágokat, mályvaféléket azonban most ültethetjük el napos helyre, tápanyagban gazdag földbe.

Hamar megnő

Ha örökzöld növényekkel szeretnénk gazdagítani a kertet, azok ültetésére is október a legjobb hónap. Szép, egészséges kis növényeket válasszunk. Az ültető gödröt előre ássuk ki, töltsük meg érett komposzttal vagy tegyünk bele néhány lapát marhatrágyát. Vegyük figyelembe, hogy ugyan a megvásárolt növényünk kicsi, de hamarosan megnő, és szüksége van elegendő helyre ahhoz, hogy ágai szépen kifejlődjenek.

Őszi vidámság

Az előkertbe, a bejárathoz válasszunk egy-két tő dekoratív krizantén tövet. Ha elültetjük, jövőre is megörvendeztet virágaival. Ha cserépben hagyjuk, és a bejárathoz állítjuk, vigyünk a kompozícióba egy kis őszi vidámságot néhány tökkel, díszkáposztával, piros bogyós termésekkel.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és őszi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Képek forrása: Halmos Mónika

Exit mobile version