Mindenfelé illatoznak a levendulák, ha kisüt a nap, itt az ideje a levendulaszüretnek. De hogyan is kell ezt a gyönyörű növényt szakszerűen leszedni, hogy ne csak a csokrok tündököljenek, hanem a növény is a legboldogabb legyen? – erre ad most hasznos tanácsokat Halmos Monika, kertrovatunk szerkesztője, az ehető virágok hazai szakértője.

Nem csak levendulás mezők, levendulabirtokok ontják a lila virágokat, hanem többen népesítik be a kertjüket levendulával. Ahogy egyre melegebb az éghajlatunk – bár e nyáreleje erre rácáfol – így érzi egyre jobban magát nálunk is a levendula.

Ha szépen begyökeresedett, akkor nem is nagyon igényel öntözést, és gyomlálást is csak az első évben. Persze, a szakszerű metszés elengedhetetlen ahhoz, minden évben sok-sok illatos virággal örvendeztessen meg. És ne feledkezzünk meg arról, hogy az évelők is meghálálják, ha ősszel pótoljuk a föld tápanyag tartalmát, például érett marhatrágyával vagy komposzttal.

Amikor a virágok elkezdenek nyílni, egyre türelmetlenebbül nézzük, mikor szedhetünk végre belőle. A virágnyílást nem szabad siettetni, meg van a maga rendje – és ez függ az időjárástól, a napsütéstől, a hold járásától, amikor a szárakon szépen kinyíltak a virágok, a legfelső virág van még bimbóban, és méhek-pillangók döngicsélnek-zümmögnek a bokrokon, akkor lehet kezdeni a szüretet.

Levendulamező illatozik Pilisborosjenőn és Érden

Fantasztikus illat és gyönyörű színek. A pilisborosjenői Kevélyhegyi Levendulamező mellett már Érden is több hektáron virágzik a levendula.
A teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni!

A levendulát mindig csak a nyílott virágokat vágjuk le, napsütötte, meleg délelőttön. A levágott virágokat kössük csokorba, és ha dekorációnak szánjuk, akkor fejjel lefelé, függesztve szárítsuk meg. A szárítást szellős, meleg, naptól védett helyen tegyük.

Ha étkezési célra szánjuk a levendulát, akkor a leszedett csokrokat meleg helyen, portól, rovaroktól védve, tüllzacskóban vagy vékony papírdobozban szárítsuk, és fénytől védve tároljuk.

Ha a bokorról levágtuk az összes levendulát – ha nem túl forró a június, akkor ez akár két hétig is eltarthat – és szeretnék igazítani a bokor fizimiskáján, akkor megmetszhetjük a levélzetet is. 

Ha kedvező az időjárás, és a levendulabokrunk ereje teljében van, akkor a nyár végén, ősz elején egy szép másodvirágzással örvendeztet meg. Ezek a virágok már korántsem olyan aromásak, mint a nyáriak, de bársonyos illatukkal, simogatóan lágy libbenésükkel szép színfoltjai lehetnek az őszi kertnek – és remek ízesítői őszi finomságoknak.

A levendula, mint fűszer, nagyon mértékletesen alkalmazandó! Igen könnyen túl lehet adagolni, főként, ha a szakácsnő lelkes levendularajongó. A kevesebb néha több – bánjunk hát vele csínján! Levendulás receptekért a rózsakunyhó.hu oldalra érdemes látogatni, ahol több levendulás szakácskönyv pompás receptjei is kínálnak hívogatóan finom recepteket. 

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Halmos Mónika – Forrás: Rózsakunyhó.hu

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.