Egyre több fűszer- és gyógynövény érik meg arra, hogy végre bőségesen használjuk őket a konyhában. Nincs is annál jobb, amikor annyira friss petrezselyem kerül a borsólevesre, hogy még forró napsugarak ízét is érezhetjük rajta, vagy friss citromfűvel bolondítani meg a limonádét, amit pedig nem fogyasztunk el frissen, azokat érdemes begyűjteni, megszárítani, tartósítani. Nem csak azért, mert ezzel finom, házi, természetes alapanyagokhoz jutunk, de a legtöbb növény meghálálja az idejében történt metszést, a szüretet. Természetesen amíg van friss, addig nyúljunk ahhoz a mindennapokban, de gondoskodjunk a téli szükségletről is.

A levenduláról már írtam két héttel ezelőtt, ezt az illatos és fenséges gyógynövényt mindenképpen most „szüreteljük” le: vágjuk le a teljes virágzásban pompázó szárakat. A növény, ha szerencsénk van, ősszel egy szép másodvirágzással fogja meghálálni a szakszerű metszést.

A citromfüvet még azelőtt szedjük, mielőtt a kis virágok megjelennének a levelek hónaljában. Szellős, meleg helyen szárítsuk zörgősre. Néhány szálat azért hagyjunk meg mindenképpen a méheknek! Hasonlóan járjunk el a mentával, kakukkfűvel, rozmaringgal, petrezselyem- és zellerlevéllel is.

Az illóolajokat tartalmazó, vagy virágos növényeket napsütötte délelőttön érdemes szedni, amikor a harmat már teljesen felszáradt a növényekről. Legjobb a növény szempontjából, ha hétágra süt a nap – a szedő jól teszi, ha kalapban, és a hátat takaró fehér, lenge ingben végzi ezt a munkát ilyenkor.

A szárítást minden esetben meleg, szellős helyen, a tűző napsugaraktól védve végezzük. Jó szolgálatot tesznek a lapos papírdobozok, de a teraszra állított létrára is felfüggeszthetjük a gumigyűrűvel összekötött csokrokat.

Nekünk az alább látható sörösdoboz-kollektoros aszalónk végzi el ezt a feladatot: anyukám készítette, a leírása itt található. Előnye, hogy magas hőmérsékletet lehet elérni vele, így gyorsan száríthatunk, megőrizve a növények szinte minden beltartalmi értékét. Így kisebb esélye van a penészedésnek is. Ha esős az idő, akkor érdemes kisebb mennyiségeket a házi aszalógépben szárítani.

A szárítmányokat fénytől védve, jól záródó edényben tároljuk, és mindenképpen feliratozzuk, mert néhány hét múlva már nehéz lesz felismerni a megszáradt leveleket.

A tárkony megszárítva elveszti aromáját: zamatos leveit ecetben tartósíthatjuk. A bazsalikomleveleket szintén nem érdemes szárítani, olajban eltenni annál inkább, vagy készíthetünk belőle olajos magvakkal, minőségi növényi olajjal pesztót, melyet hűtőben még hónapokig eltarthatunk.

Ahogy haladunk bele a júliusba, úgy lesz egyre több szüretelni való a kertben, és a szépen visszavágott fűszerek is újra új, aromás hajtásokkal fognak örvendeztetni. Élvezzük ki a nyár minden illatos-ízes aromáját! Ehhez sok-sok receptet találnak a Rózsakunyhó recepttárában. További kerti írásaimat is keressék itt a budapestkörnyéke.hu oldalon.

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Fotók: Halmos Mónika