Októberben itt az idő, hogy újra előkerüljön az ásó. Az okos kertész előre gondolkodik, és most kell nekilátni ahhoz, hogy tavasszal és jövő nyáron virágban pompázzon a kert. Ha borús, ha esik, az a legjobb időjárás az ültetéshez.

Itt az idő!

A virághagymák elültetésének is most van itt az ideje, hogy biztosan gyökeret eresszenek, és márciusi nap kicsalogassa majd a tulipánokat, jácintokat, nárciszokat. Akár nagy cserépbe is kerülhetnek a teraszra, de ehhez tényleg nagy, dézsa méretű cserépre és jó minőségű földre van szükség.

Csodájára járnak

Nálunk a gyümölcsfák alatt csupa fehér nárcisz virít április végéig – azután visszahúzódnak, és átadják a helyüket a vadvirágoknak és a gyógynövényeknek. Tavasszal mindenki csodájára jár, amikor méhek zsonganak az almafákon, és alattuk illatos fehér virágtenger hajladozik a szélben. Ehhez a házi nárciszmezőhöz a legegyszerűbb fehér nárcisz, a Narcissus poeticus a legjobb választás.

A hagymákat legalább olyan mélyre dugjuk a földbe, mint amekkora a hagyma maga

Bélelt gödör

Az évelő növényeket, mint például a levendula, a kasvirág, a margitvirág, most lehet átültetni, vagy akár szétültetni. A növényt arasznyira vágjuk vissza, jó nagy földlabdával ássuk ki, és méretétől függően szedjük 2-3 darabba. Érett komposzttal bélelt ültető gödörbe helyezve temessük be, jól nyomkodjuk vagy tapossuk meg és alaposan öntözzük be. Így békésen várhatják a tavaszt.

Téli napsütés

A fiatal mediterrán jellegű évelőket, mint a rozmaring, zsálya, levendula, igyekezünk megvédeni a hidegektől. A lehullott lombot gereblyézzük a tövekre. Így lassabban fognak átfagyni és a téli napsütés sem fogja érni a növényeket.

Nézz körül a szomszédban!

Érdemes körülnézni a kerti árudák kínálatában, és kiegészíteni a kertet gyógynövényekkel, méhek számára is hasznos, a kertet díszítő virágokkal. Nézzünk körül a szomszédban, mely virágok díszlenek legszebben, ezekkel nagyot nem tévedhetünk. Feltétlenül olvassunk el minden tudnivalót a növényről: honnan érkezett, mennyire fagytűrő, milyen talaj, milyen ápolást igényel.

Tápanyagban gazdag

Most lehet arra is gondolni, hogy legyenek ehető virágok is a kertben! Ezek egy része amúgy is nagyon jó társnövény a zöldségeskertben, mint a bársonyvirág, a sarkantyúka, a körömvirág. Ezek magjairól már most gondoskodhatunk, a vetéssel várhatunk márciusig. A zsályákat, lángvirágokat, mályvaféléket azonban most ültethetjük el napos helyre, tápanyagban gazdag földbe.

Hamar megnő

Ha örökzöld növényekkel szeretnénk gazdagítani a kertet, azok ültetésére is október a legjobb hónap. Szép, egészséges kis növényeket válasszunk. Az ültető gödröt előre ássuk ki, töltsük meg érett komposzttal vagy tegyünk bele néhány lapát marhatrágyát. Vegyük figyelembe, hogy ugyan a megvásárolt növényünk kicsi, de hamarosan megnő, és szüksége van elegendő helyre ahhoz, hogy ágai szépen kifejlődjenek.

Őszi vidámság

Az előkertbe, a bejárathoz válasszunk egy-két tő dekoratív krizantén tövet. Ha elültetjük, jövőre is megörvendeztet virágaival. Ha cserépben hagyjuk, és a bejárathoz állítjuk, vigyünk a kompozícióba egy kis őszi vidámságot néhány tökkel, díszkáposztával, piros bogyós termésekkel.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és őszi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Képek forrása: Halmos Mónika