Városi virágágyásokban díszlik ősszel egy nagyfejű, lila-fehér növény. Dekoratív, ellenálló, jól tűri a kiszolgáltatottságot. Vegyünk néhány cseréppel, és dobjuk fel vele a kertet, a balkont, mindenképp megéri.

Sokan nem is gondolják, hogy a hatalmas ágyásokban geometriai mintákat játszó növényfoltok nem virágok, hanem éppen e célra nemesített káposzták. Ha bekukkantunk egy közeli kertészetbe, többféle díszkáposztával is találkozhatunk. Érdemes egyszerre többet és többfélét is beszerezni, mert a különböző árnyalatok szépen mutatnak egymás mellett.

Az elszáradt egynyári virágok ágyásai újra szépen fognak tündökölni, ha néhány díszkáposztát ültetünk a kiszedett tövek helyére. Öntözzük be jól őket, és különösebb gondozást a továbbiakban nem igényelnek.

Szegénynövényként ültetve kiemeli az őszi ágyás szépségét. Kerülhetnek a balkonládába is, mutatóssá teszik a teraszt, az erkélyt. A lila-fehér színkombináció a tökökkel is jól harmonizál, ezért a ma oly divatos tökös dekorációnak is kedves színfoltja lehet, a narancssárgáknak kellemes ellenpont.

Őszi termésekkel, vadszőlőindával egyszerű és látványos asztaldísz készülhet egy régi tortástálra

Lehet belőle asztaldísz is, kombinálhatjuk őszi termésekkel, indákkal, vadszőlővel. Lehet a salátástál ékessége, mert ehető, mint minden káposztaféle, de kóstoljuk meg mindenképp, mielőtt beleaprítjuk az ételbe, mert egyes fajták kissé keserű utóízt hagynak.

Ne aggódjunk: ha beköszöntenek a hideg reggelek, a káposzták finom zúzmaracsipkével is szépen mutatnak majd, és minél hidegebb van, annál élénkebb lesz a színük. Ha eltűnik bájuk, vagy elérték életük végét, dobjuk egyszerűen a komposztra, bár enyhe télen kitartanak egészen március végéig.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és őszi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: Díszkáposzták a kertben