Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Fidesz-KDNP államfőjelöltje, és Deutsch Tamás az EP-listavezetője, jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, a kétnapos frakcióülés utáni sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor javasolta

Kocsis Máté  a frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón  annyit mondott, Orbán Viktor javasolta őt a pozícióra, és „ő a legmegfelelőbb ember erre, rá lehet leginkább építeni azt az érvelést, hogy a nemzet egységét leginkább ki tudja fejezni”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Több jelölt volt

Személyesen azt gondolja Sulyokról, hogy nagy tekintélyű ember. Több lehetséges jelölt volt egyébként a kalapban, de nem castingoltak. Sulyok utódját az AB élén majd a parlamenti rend szerint választják meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jövő héten fogadják el Novák lemondását

A frakcióvezető szerint jövő hétfőn dönt az Országgyűlés Novák Katalin lemondásának elfogadásáról, ezt pedig a Fidesz-KDNP frakció el fogja fogadni. Szerinte a frakció azt tartja helyesnek, ha minél hamarabb megválasztják az új államfőt, de pontos dátumot erre még nem tud mondani. A köztes időben Kövér László veszi át ideiglenesen a köztársasági elnök feladatait és jogköreit.

Az Alkotmánybíróságról a Sándor-palotába

A 67 éves jogtudós Sólyom László után a második olyan személy, aki az alkotmánybíróság elnöki pozíciójából kapta meg a jelölést. Amennyiben a parlament kétharmados többséggel támogatja a kormánypárt jelöltjét, úgy személyében biztosra vehető az új államfő személye.

Szegeden járt egyetemre

Sulyok Tamás 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát, majd a Csongrád Megyei Bíróságon bírósági fogalmazóként kezdte pályafutását. Jogi szakvizsgáját követően jogtanácsosként dolgozott, ügyvédként is tevékenykedett, majd alkotmánybírónak választották.

Konzulként is dolgozott

2000-től 2014-ig tiszteletbeli konzulként dolgozott Ausztriában, 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja. Egy interjúban arról beszélt, hogy már alkotmánybíróvá választásakor támogatták ellenzéki oldalról is. Kiemelte, hogy az alkotmánybírák számára nagyon fontos a legitimáció.

2016 óta az Alkotmánybíróság elnöke

2015 áprilisától a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta, tisztségét azóta folyamatosan tölti be.

Lemondott Novák Katalin

Novák Katalin köztársasági elnöki posztjáról február tizedikén mondott le. Vele párhuzamosan távozott a közéletből Varga Judit volt igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-listavezetői címének várományosa. Ők abba buktak bele, hogy Novák kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki a pedofil igazgató, V. János áldozatait arra akarta rávenni, hogy vonják vissza az igazgatóra terhelő vallomásaikat. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: