Solymáron tartott sajtótájékoztatót Menczer Tamás fideszes országgyűlési képviselő a vízhiányról. A képviselő szerint víz van, csak a vízhálózat kapacitása jelenti a problémát.

Autókkal viszik a vizet a tározókba

Jelenleg a szivattyúk kapacitása nem elég, így azt a megoldást választották, hogy autókkal vizet hordanak fel azokba a tározókba, ahol jelenleg a szárazság miatt nincs víz – közölte a térség országgyűlési képviselője. A vízhordást két autóval kezdték meg csütörtökön, ezek kapacitása összesen nyolc köbméter. A Honvédelmi Minisztériumtól kértek segítséget, ahonnan újabb két autót kaptak vízhordásra – tette hozzá a képviselő, aki összehívta az összes érintett polgármestert és azt kérte, próbálják meg elérni, hogy akinél van víz, csak keveset használjon.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Összeültek a vízhiányban érintett települések polgármesterei

Forrás: Facebook/Menczer Tamás

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Van ahová jutott víz

Menczer Tamás szerint még Solymár vízhiányos területeire is sikerült vizet juttatniuk, igaz, csak korlátozott ideig. A politikus kiemelte: „vízkormányzást” hoznak létre Solymáron, ami – elmondása szerint – azt jelenti, hogy a víztározókból azon területek felé irányítják a vizet, ahol három-négy napja nincs víz.

Drasztikus intézkedések kellenének

Ahogy erról a BudaPestkörnyéke.hu többször is beszámolt súlyos vízhiány alalkult ki az agglomerációban. Volt olyan polgármester, aki építési engedélyek visszavnosáról is elmélkedett. A vízhiány időszakos formában jelentkezik, leginkább a kora esti órákban okoz problémát. A fennakadás nagyjából ezer embert érint, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakosság negyedénél ilyenkor éppen csak, hogy csorgadozik a víz – mondta a 24.hu-nak Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere.

Ne töltsék fel a kerti medencéket

A polgármester szerdán egy videóüzenetben kérte a lakosokat arra, hogy legyenek szolidárisak egymással, vagyis ne locsoljanak ivóvízzel, ne töltsék fel a medencéket, mert lehet, hogy a szomszédjuk ezért nem tud inni a csapból.

Vízosztás Solymáron

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Vízhiány Solymáron

Még korábban arról írtunk, hogy nagy a baj Solymáron, háromezer háztartásban egyáltalán nincs ivóvíz, kedd óta ingadozik a nyomás, több helyen kiszáradtak a csapok. Már kedden vízkorlátozást rendelt el az önkormányzat, azóta lajtkocsik járják a települést. Az önkormányzat szerint főleg a magasabban fekvő utcákban nincs vezetékes víz. A Duna Menti Regionális Vízmű arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hétfőn fürdött utoljára

Egy helyi lakos elmondta, hogy hétfőn fürdött utoljára, négy gyermekel van otthon. Arra kérdezett rá, hogy meddig lesz vízhiány a településen. Menczer azt mondta, tudnak segíteni nekik: a polgárőrök tudnak nekik vizet szállítani.

Sorban állnak az emberek a lajtos kocsiknál

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Eléjük állok

A lakos rákérdezett, hogy meddig áll rendelkezésükre a négy hordóautó, Menczer azt mondta, addig, amíg kell, nem fogja elengedni az autókat, „ha kell, eléjük állok” – mondta. „Ha esne az eső, könnyebb lenne, jelenleg azért teszünk meg mindent, hogy ne legyen ilyen, hogy több napig nincs víz, de nem tudom önnek azt ígérni, hogy a 24 órás vízellátást vissza tudjuk hamar állítani” – mondta a képviselő.

Konfliktus a vízművekkel

Menczer azt mondta, konfliktusai vannak a vízszolgáltatóval, ezért kormányzati körökből is többen felhívták. Majd arról is beszélt egy kérdés kapcsán, hogy megszokta a válságkezelés katonai rendjét Szijjártó Péter minisztériumában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lajtos autó Solymáron – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

.