Bizonyára már Ön is tapasztalta, hogy a papír kéztörlők eltérő formátumban kaphatóak. Ez főként akkor lehetett bosszantó felismerés, amikor kiderül, hogy az Ön által vásárolt kéztörlők, nem kompatibilisek az adagolókkal, amibe bele szerette volna tenni őket. A professzionális higiénia világában ez ritkán fordul elő, a kevésbé rutinos vásárlókkal mégis megesik néha.

Hazánkban négy papír kéztörlő formátum terjedt el

Magyarországon négy különböző hajtogatott kéztörlő formátum dominál a piacon. Ezek a V, a C, a Z és a W hajtások, melyek némileg eltérő célt szolgálnak. A megfelelő papír kiválasztását nehezíti, hogy ugyanazt a hajtási formát a különböző gyártók esetlegesen eltérő megnevezéssel használják, például a Tork a V hajtású kéztörlő papírokat Z hajtásnak nevezi, a Z hajtású papírokat pedig Interfoldnak vagy Multifoldnak. 

Nem egyszerű választani a papír kéztörlők közül

A fenti nevezéktani fiaskó ellenére a kéztörlő papírokat gyártó cégek úgy próbálják meg megkönnyíteni a céges vásárlók életét, hogy az adagolókat és a papírokat rendszerbe szervezik és a rendszer nevét feltüntetik az adagolókon – jellemzően az adagolók belsejében – valamint a töltőanyagok csomagolásán is. A vásárlónak elég azt megnéznie, hogy milyen rendszerű adagolója van és máris tudni fogja, hogy milyen rendszerbe tartozó töltőanyagot kell vásárolnia.

A kéztörlő papírok újrarendelésekor nagy segítség, hogy a Flor papír kéztörlő kínálatában egy kattintással szűrhetők a különféle rendszerekbe tartozó kéztörlő papírok. Ez azért fontos, mert ha a jelenlegi adagolórendszeréhez nem a megfelelő papír töltőanyagot választja ki – akár csak félreklikkelés miatt is -, az problémát okozhat a feltöltés és a használat során is. A túl nagy papírtömbök nem férnek bele az adagolóba vagy beszorulnak és elszakadnak kihúzáskor, a túl kicsi papírok túl könnyen férnek át az adagolónyíláson, emiatt egy mozdulattal akár több tucat lapot is ki lehet húzni, szerencsétlenebb esetben kieshet az adagolóból az összes töltőanyag. Mindkét eset nagyfokú pazarláshoz és frusztrációhoz vezet.

Mit jelentenek a hajtások?

  • V-hajtás – ez a legelterjedtebb formátum. Ebben az esetben a papír kéztörlők félbe vannak hajtva, és egymásba vannak fűzve úgy, hogy a kihúzott lap a következőt magával húzza.
  • C-hajtás – ezeket legjobban Nagy-Britannia területén alkalmazzák. Itt a nagy méretű lapok nincsenek összefűzve, ezért az adagolóból nem húzzák ki egymást. A C-hajtású papírokat azonban a középre eső lapszéleknek köszönhetően ki lehet húzni az adagolóból. Előnye, hogy az utántöltéskor nem kell összefűzni a tömböket.
  • Z-hajtás vagy interfold – ezek keskenyebb tömbökbe vannak hajtva a V és C formátumú papíroknál: míg a C és V papírok lapmérete kb. 11,5 centiméteres, addig a Z-hajtásúaké kb. 8,0 centiméteres. A mintegy 30 százalékkal keskenyebb töltőanyaghoz vékonyabb adagolókialakítás szükséges, ami sokkal elegánsabb, és jobban belesimul a mosdó falfelületébe.
  • W-hajtás vagy interfold – közeli rokona a Z-hajtású kéztörlőknek, egyetlen különbséget a nagyobb laphossz jelenti. A nagyjából 32,0 cm hosszú, kiváló minőségű lapokból egy is elegendő lehet a maradéktalan kéztörléshez. Hazánkban rossz beidegződés két lap automatikus kihúzása, ezért ezt a rendszert olyan zárt irodákban ajánlott bevezetni, ahol a felhasználói kör nem változik, és oktatással elérhető a fenti magatartás megváltoztatása, az egylapos használat elterjesztése.

Összegzésképpen fontos kiemelni, hogy a hajtások és adagolórendszerek között nincs legjobb választás, mert az alkalmazásuk mindig attól függ, hogy milyen az terület, ahol funkcionálniuk kell. Szerencsére a kínálat széles körű, így mindenki – Ön is – megtalálja majd a legjobb megoldást.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.