Egy átlagos, három fős magyar családnak közel 40 ezer forinttal több pénzt is kihúzhat a zsebéből az árstop vége augusztus és december között. És ez mindössze négy terméken, a csirkemellen, a disznócombon, a cukron és az étolajon realizálódna.

Erre kell számítani

Közel másfél év után kerül ugyanis kivezetésre az élelmiszer-árstop: a Pénzcentrum kiszámolta, hogy a szakértői várakozások szerinti drágulás szerint, a fogyasztási adatok ismeretében, mekkora plusz költséget jelenthet a változás az év hátralévő részében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezekre az árakra lehet számítani

A várható árakról persze a boltok nem beszélnek, de más szakértők azért igen. Raskó György, agrárközgazdás néhány hete úgy számolt, hogy bár a tojás és az UHT tej ára nem igen fog számottevően növekedni, addig bizony a csirkemell és a sertéscomb 500-600 forinttal, az étolaj 30-40 százalékkal, a cukor pedig még ennél is jobban drágulhat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ennyit vásárolunk

A legfrissebben elérhető KSH adatok szerint messze baromfihúsból fogy a legtöbb, egy évben 25,2 kg, sertéshúsból 19,2 kg, míg étolajból (és olívaolajból) 13,3 liter, cukorból pedig 12,5 kg. Ez tehát az az élelmiszer-mennyiség amennyit egy átlagos magyar ember egy évben megeszik.

Ennyivel lesz drágább

A KSH júniusi statisztikái alapján a sertéscomb kilója 1590, a csirkemellfiléé 1770, a cukoré 261 forint, miközben 1 liter napraforgó-étolaj 744 forintba kerül. Ezekre az árakra tudjuk rászámolni a Raskó György általi várakozásokat: így a két húsféle mai árához 550 forint, az étolajéhoz 35 százalékos drágulás, míg a cukorhoz 55 százalékos emelkedés lesz.

Átlagos mennyiségek

Augusztus és december között összesen 5 hónap van, ezért az eddig bemutatott adatok alapján egy átlagos magyar el fog még fogyasztani 8 kiló disznócombot, 10,5 kiló csirkemellet, 5,5 liter étolajat, illetve 5,5 kiló cukrot az év hátralevő részében. Ez pedig jóval többe fog kerülni neki annál, mintha továbbra is a befagyasztott árért vásárolt volna.

Nem kicsi arány

A négy termék egészen pontosan mintegy 34 százalékkal kerülne többe. Ugyanis augusztustól decemberig, ha maradt volna az árstop, akkor az átlagos fogyasztás mellett 36833 forintot költöttünk volna ezekre a termékekre.

Családi mértékek

Viszont így hogy az árstopot kivezetik körülbelül 49230 forintos költség fog jutni egyetlen magyarra, 5 hónapnyi fogyasztás alatt. A különbség egyetlen főre számolva mintegy 12 400 forint, tehát egy háromfős háztartásnak rögvest 37200 forint többlet pénz fog kicsúszni a tárcájából csak ezen a négy terméken, ami az öt hónapra leosztva havi 2 500 forintra jön ki egy fő esetén, egy három fős család esetében viszont már 7 500-ra.

Nem lesz akció a kisboltban

A kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik, ezért a szegényebb népességű falvakban még nagyobb áremelkedést okozhat az árstop kivezetése. A magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet – ismertette a közgazdász.

Legnagyobb drágulás

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.

Átlagon felüli emelkedés

Az Eurostat szerint az EU-ban nálunk drágultak legnagyobb mértékben a zsír- és olajfélék: tavalyhoz képest 33 százalékos áremelkedést mértek idén márciusban, 10 százalékkal magasabbat, mint a tagállamokban átlagosan. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció