„Ebbe keményen beleállok” – így reagált Elek Sándor, Törökbálint polgármestere arra a hírre, miszerint a településen a volt Téglagyár területén a helyi fejlesztési elképzeléseket figyelmen kívül hagyva rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítással húzhasson fel félezer lakást egy beruházócég az önkormányzat által is preferált szabadidős célok helyett.

Petíciót indítottak

„Ismert gazdasági szereplő vásárolta fel a volt Téglagyár területét, és 500 lakásos lakóparkot akar építeni négyszintes épületek tömkelegével” – írják egy friss petícióban. A kezdeményezés leiratában foglaltak szerint a beruházó kérvényezte a rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítást a kormánytól. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs szava az önkormányzatnak

A rozsdaövezetté nyilvánítás azért lényeges a beruházó számára, mert egyrészt így jelentős adókedvezményt kap a lakásépítésekre, másrészt, ha a kormány úgy dönt, akkor az önkormányzat már nem szólhat bele semmibe a beruházással kapcsolatban.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezt lehet kezdeni a területtel

Elek Sándor, Törökbálint fideszes polgármestere így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: „Tudomásom szerint több mint egy évvel ezelőtt egy konzorcium azt a körülményt ismerve vásárolta meg ezt a területet, hogy a város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában rögzítettek szerint milyen lehetőségek nyílnak meg előtte. „Társasházépítés nem szerepel köztük, szabadidős, sport-, illetve rekreációs célok annál inkább”– kezdte az agglomerációs település vezetője.

Nem támogatják

Felidézte, hogy a cég képviselői nem sokkal a telek megszerzése után találkozót kértek, az egyeztetésen pedig ismertették a beruházói oldal szándékát, hogy lakóingatlan-fejlesztésben gondolkodnak. A polgármester jelezte ekkor, hogy ezt nem fogják támogatni. Noha a tapogatózó tárgyalás folytatódott, a konkrétumokra egészen egy-másfél hónappal ezelőttig várni kellett, ekkor hangzott el először az 500 lakás építésére vonatkozó terv – írja az Index.

Előkészítették

„Ekkor nyomatékosítottam: nem támogatom, és kizártnak tartom azt is, hogy a képviselő-testület ezt támogassa, ugyanakkor arra kértem a főépítészünket, hogy vizsgálja meg az esetet, és készítsen elő ebből egy anyagot a szeptemberi rendes testületi ülésre. Csakhogy két héttel ezelőtt jött a váratlan fordulat” – folytatta Elek Sándor.

Nem reális elképzelés

Elmondása szerint Füleky Zsolt, a Rozsdaövezeti Bizottság elnöke ekkor hivatalos levélben tájékoztatta arról, hogy a befektető rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítást kért erre a területre a kormánytól, biztosítva a lehetőséget az 500 lakás felépítésére. Törökbálint polgármestere az azonnali válaszlevélben amellett érvelt, hogy ezt semmiképp sem támogatja, számos szakmai érvvel alátámasztva, miért nem reális az elképzelés, s a fejleményekről a képviselő-testületet és a lakosságot is nyomban tájékoztatta.

Nem nőtt túl Törökbálint

„A törökbálintiak azért szeretnek a településen élni, mert az amennyire csak lehet, megőrizte a kellemes családi házas jellegét. Éppen ezért az elmúlt 10 évben „egyetlen négyzetcentimétert sem” minősítettek át lakóövezetté vagy gazdasági-kereskedelmi övezetté. A teljes agglomerációban Törökbálint szenvedte el a legkisebb lakosságszám-növekedést: 2014-ben, amikor polgármester lettem, 14 300 lakója volt a városnak, a mostani népszámlálás szerint pedig 15 ezren vagyunk.”

Óriási lakosságnövekedés

„Ez csekély mértékű emelkedés ahhoz képest, hogy például Érd 10 ezer vagy éppen Szigetszentmiklós 14 ezer fővel nőtt ez idő alatt” – vont mérleget Elek Sándor. Egyúttal megállapította, hogy a helyi lakosok komfortérzetét ez a beruházás rendkívül zavarná, az 500 lakás konzervatív becslések szerint is plusz 1500 főt, azaz 10 százalékos lakosságnövekedést hozna.

Nem akarnak lakásokat

Törökbálint polgármestere előrebocsátotta: Aradszki András, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője maximálisan támogatja őket ebben a határozott ellenállásban, ő is mindent elkövet annak érdekében, hogy ha a kormány elé kerül az ügy, ebben a formában semmiképp se valósulhasson meg a beruházás, de lehetőleg más módon se fejlesszenek a volt Téglagyár területén lakóingatlant.

Ők építenének

Iparági értesülések szerint a beruházó a Bálint Tó Invest Kft., amely 90 százalékban a Csányi Sándor OTP-vezérhez közeli BONITÁS 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. tulajdona. A törökbálinti polgármester ezt az információt nem kommentálta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció