Azok, akik Budapesten tartózkodnak a következő napokban, szinte elviselhetetlen hőséggel kell hogy számoljanak. Különösen a kisgyermekek, az idősek és a betegek veszélyeztetettek. A városvezetés és a budapesti közszolgáltatók összefogtak, hogy segítsenek az embereknek.

Elképesztő hőség lesz a fővárosban

A napokban 35-38 fokos hőségre kell számítani Budapesten. Július 10-én 0 órától másodfokú hőségriasztás lépett életbe, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés 12-én éjfélig érvényben lesz. A fővárosban élők, dolgozók, valamint a turisták komoly veszélynek vannak kitéve. A városvezetés és a budapesti közszolgáltatók összefogtak, hogy a körülményekhez képest élhető maradjon Budapest még ilyen extrém melegben is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megviseli a hőség még az egészséges embereket is

A tartós hőség mindenkire veszélyes lehet, még azokra is, akiknek nincs semmilyen egészségügyi problémája, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ugyanakkor tény, hogy a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek, világít rá a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Számos ivókúton lehet vizet vételezni a fővárosban

A korábban létesített ivókutak mellett Budapest több pontján is újabbak kerültek kialakításra. Ezzel szeretnék arra biztatni a lakosságot, hogy ne műanyag palackos vizeket vegyenek, hanem töltsék újra a kulacsaikat. A BudapestGo alkalmazásban meg lehet nézni, hogy hol vannak ivókutak a fővárosban.

Rengeteg ivókút és közkút üzemel Budapesten

Vízvételezésre jelenleg 56 ivókúton és 549 közkúton van lehetőség a fővárosban. A BKK ezen felül megnyitja ügyfélszolgálatait. Ezekben a légkondicionált helyiségekben ingyenesen lehet használni a vízautomatákat.

Lépett a FŐKERT Kertészeti Divízió is

A FŐKERT Kertészeti Divízió a területén lévő ivókutak működtetését is felügyeli. Most, a rekkenő hőség idején ezek működését fokozottan ellenőrzik. Ha valaki nem működő ivókutat talál, akkor a 06 1 700 7000-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen tudja azt jelenteni.

Szökúkutakban, parkokban tilos fürödni

Bár a meleg valóban olykor szinte elviselhetetlen, a közleményben hangsúlyozzák, hogy a parki, köztéri szökőkutakban nem szabad fürödni. Ezek vizei emberi fogyasztásra alkalmatlanok, veszélyesek lehetnek bárki egészségére. Ugyanakkor a Jane Haining rakparton a FŐKERT által létrehozott páraalagút működik, azt igénybe lehet venni.

További lépések a hőség ellen

Vasárnap estétől fogva locsolóautókkal, 2×12 órás műszakban igyekeznek enyhíteni a városi hőségen. Műszakonként 20-25 gép áll bevetésre. Ez azt jelenti, hogy egy nap leforgása alatt 50 jármű locsolja a fővárosi utakat.

Több fokkal is le lehet hűteni az aszfaltot

Nappal főként a sűrűn lakott városrészek hűtése zajlik. Éjjel a fő közösségi közlekedési útvonalakon járnak a locsolóautók, a munkagépek így minimális mértékben okoznak fennakadást. A locsolóautók által az aszfaltra permetezett víz akár 6-8 Celsius fokkal is le tudja hűteni a felhevült aszfaltot. Ezzel a közterületen tartózkodók hőérzete is csökken, továbbá a szálló por is megkötésre kerül.

A síneket is locsolják

A sínek felpúposodása, az úgynevezett hőkivetődések ellen a sínek locsolásával védekeznek. Ezért lehet látni azt, hogy a villamospályát és a környezetét is hűtik ezzel a módszerrel. Főként a régebbi, nagypaneles vágányszakaszok vannak veszélyben, ez azonban a hálózat kisebb részét alkotja.

Óvatosan a tűzgyújtással

A szakemberek mellett a lakosság is tehet azért, hogy ne történjen nagyobb baj. Csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad tüzet gyújtani, de ott is fokozott elővigyázatossággal szabad ezt megtenni. Mindig ellenőrizni kell, hogy a tűz végül teljes mértékig eloltásra került. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI / Balogh Zoltán