Nem csak Budapest főpolgármesterét cserélték le a választók, hanem az agglomeráció legnagyobb városaiban is óriási átrendeződések, pofára esések történtek. Bukott Érd, Szentendre és Szigetszentmiklós polgármestere, de vannak nagy győztesek is például Budaörsön, Dunakeszin és Gödöllőn.

Budapest új főpolgármestere Karácsony Gergely lett. A választók nagy többsége, csaknem 50 %-a gondolta úgy, hogy új vezetőre van szüksége a fővárosnak. Tarlós István, aki 9 évig vezette Budapestet 44 %-ot kapott. Az eredményvárón annyit mondott, hogy „Nincs mit mondani”. Karácsony Gergely első beszédében kedvesen szólt Tarlósról de azt is elmondta, hogy most már át kell vezetni Budapestet a 21. századba.

Karácsony Gergely főpolgármester győzelmi beszéde – Forrás: MTI

Bukott az érdi polgármester, Csőzik László nyert

Az agglomerácó központján, Budapesten kívül a környező nagyvárosokban is óriási változások történtek, és ez még csak a kezdet. Megbukott az agglomeráció legnagyobb városának, a 70 ezres népességű Érdnek a polgármestere, T. Mészáros András. A város többsége Dr. Csőzik Lászlóra az ellenzéki összefogás jelöltjére szavazott. Az új polgármester majdnem 10%-ot vert rá a korábbi vezetőre. Az új polgármestert nagy taps fogadta az eredményváróban, alább lehet elindítani az erről készült videót.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elvérzett a szentendrei polgármester, Fülöp Zsolt lett a befutó

A választók úgy gondolták nem Verseghi-Nagy Miklósnak kellene vezetnie tovább Szentendrét, az agglomeráció egyik népszerű városát. Fülöp Zsolt a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület színeiben 55 %-ot kapott, míg a vesztes korábbi polgármester 42 %-ot. Gyakorlatilag a teljes képviselőtestületet lecserélték a szentendreiek. Az új polgármester és csapata az alábbi videóban köszönte meg a bizalmat.

Annyi a Szigetszentmiklósi polgármesternek is, Nagy János viszi tovább a várost

Szigetszentmiklós a dél-pesti agglomeráció legnépesebb települése. A választók úgy döntöttek lecserélik az eddigi polgármestert az ellenzéki összefogás jelöltjére Nagy Jánosra, aki 48 %-al nyert. Nem találtuk meg a győztes hivatalos Facebook oldalát, viszont a privátján sok gratulációt kapott, alább a fotója.

Nagy János Szigetszentmiklós polgármestere – Forrás: Facebook

Gyömrőn tarolt a balhés Gyenes Levente

Annak ellenére, hogy Gyenes Levente ellentmondásos politikus, a Jó itt élni! Lokálpatrióta Kulturális és Városfejlesztő Egyesület színeiben gyakorlatilag tarolt Gyömrőn. 67 %-ot kapott, finoman szólva kinyírta a korábbi polgármestert Dr. Mezey Attilát, akire a város 24 %-a szavazott.

Gyenes Leventét először 2002-ben választották meg polgármesternek. 2011-ben elindult egy számlagyáras nyomozás ellene, amelynek egyik gyanúsítottja lett. 2014-ben született meg az elsőfokú ítélet, tíz nappal az önkormányzati választások után, ahol jogerősen adócsalás és magánokirathamisítás miatt a polgármestert 9 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A közügyek gyakorlásától azonban nem tiltották el, így elindult most a választáson és óriási fölénnyel nyert. Szeretik őt Gyömrőn nem érdemes ezt vitatni. Az új polgármester az alkábbiakat tette ki a Facebookra.

Elbukott a gödi polgármester, Balogh Csaba jön helyette

Gödön is úgy döntöttek, elég volt az eddigiekből és Markó Józsefet 49-41 % arányban lecserélték az ellenzéki összefogás jelöltjére, Balogh Csabára. A fiatal polgármester új lendületet adhat Gödnek, ő az alábbit posztolta a választás estéjén.

Dunakeszin Dióssi Csabát nem tudták befogni

Dunakeszin az eddigi polgármester Dióssi Csabát nem tudta befogni egyetlen kihívója, az ellenzéki összefogás jelöltje, Gerner Péter. 55-45 %-al folytathatja munkáját Dióssi Csaba. Dióssi Csaba már 9 éve vezeti a Budapest környéki várost. Dunakeszi, a legtöbb felmérés szerint, ma az egyik legélhetőbb városa Magyarországnak, rengeteg fejlesztés van folyamatban, többek között két új középiskola építése, két új sportcsarnok létrehozása, és a  nyílt vízi edzőközpont befejezése.

Cikkünk megjelenésekor hétfő hajnalban az Facebookon nagyon aktív polgármester még nem posztolt semmit, csak a legutolsó, alábbi kampányvideója látható, amin az is látszik, hogy a polgármester sokat dolgozott rajta, mert ezért a videóért biztosan be kellett járnia a várost.

Nagy győztes Gödöllő új-régi polgármestere Gémesi György

Gémesi György 48 %-al megverte kormánypárti kihívóját, aki 44%-ot kapott. Gémesi György 1990 óta vezeti a várost, nagyobb pártok már régóta nem állnak mögötte, a Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelöltjeként indult és nyert. Láthatóan az sem volt elég a gödöllőieknek, hogy a miniszterelnököt pár nappal ezelőtt, a Fidesz helyi jelölje személyesen fogadta otthonában. A Facebookon szuperaktív Gémesi György cikkünk megjelenéséig hétfő hajnalig nem posztolt semmit, mindössze egy társaságában lévő úr alábbi posztját találtuk.

Budaörsön Wittinghoff mindent vitt

Wittinghoff Tamásra csak annyit lehet mondani, hogy „all in”, vagyis mindent vitt. 72 %-ot vert rá kormánypárti kihívójára. A Budaörsöt 1991 óta vezető polgármester nem bukott bele a szexvideós botrányba, sőt! Torony magasan nyert Budaörsön. A korábban SZDSZ-es városvezető, egy ideje független, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület színeiben indult regnálása alatt Budaörs az ország leggazdagabb települése lett, csodát csinált, ezt a helyiek nem felejtik el neki. Ő ennyit írt ki a Facebookra:

Az agglomerációban és a fővárosban több helyen változtatni akartak a választók, az elkövetkező időszakban meglátjuk, hogy a most megválasztott vezetők tényleg akarnak és tudnak-e tenni azokért, akik megválasztották őket. 

Kiemelt kép: illusztáció – Forrás: Depositphoto