Az önkormányzati választásokkal sok minden megváltozott. Budapest környékének 7 legbefolyásosabb városa közül négyben polgármester csere történt. Mit csinált jól a pozícióját megtartó három nagy győztes Wittinghoff Tamás, Gémesi György és Dióssi Csaba? Itt a válasz!

Az agglomeráció hét legbefolyásosabb települése: Érd, Szentendre, Vác, Dunakeszi, Gödöllő, Szigetszentmiklós és Budaörs. Dunakeszi kivételével mindenhol elvérzett a kormánypárti polgármesterjelölt. A top 7 városból háromban újrázni tudott az eddigi polgármester. Budaörsön, Gödöllőn és Dunakeszin ismét bizalmat kapott az eddigi polgármester. Ők azok, akikre azt mondhatjuk: így kell ezt csinálni!

Budaörsön senkit sem hatott meg a titkos videó

Az agglomeráció talán legnagyobb nyertese Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere. 72%-os eredményt ért el, a 28%-ot hozó kormánypárti jelölttel szemben. Ezt az óriási szavazati fölényt az agglomerációban csak Veresegyház újrázó polgármestere, Pásztor Béla bácsi szárnyalta túl, aki 76%-ot kapott.

Wittinghoff Tamás régóta szálka a kormánypártok szemében. Az elmúlt évtizedekben Budaörsöt az ország leggazdagabb, legélhetőbb városai közé emelte. A város intézményrendszere kiváló, az iskolái az agglomerációban abszolút első helyen vannak, de országosan is kiválóan szerepelnek, ráadásul ingyenes a tömegközlekedés a településen.

Budaörs polgármestere nem csinált nagy, látványos kampányt. Tudta, hogy jól áll a városban, ezért nem is volt szüksége felhajtásra. Megkapta ezt a szexvideója kapcsán az országos médiától. Az esete azonban rávilágít arra, hogy a választókat nem lehet egy sikeres, eredményes polgármesterről lebeszélni azzal, ha titokban felvételt készítenek róla és azt közszemlére teszik.

Wittinghoff jól kezelte ezt a helyzetet, hiszen elmondta, hogy „Ezért nem a választóktól, hanem a családomtól kell elnézést kérnem”. Az ügyből végül a polgármester jól jött ki. Igen, így kell ezt csinálni!

Dunakeszin bejött a dinamika

Dunakeszin 10%-os fölénnyel nyert a Fidesz-KDNP jelöltje, Dióssi Csaba. 55-45%-os arányban nyert az ellenzéki összefogás jelöltjével szemben. Ezzel az agglomeráció meghatározó városai közül kormánypártiként csak ő tudott állva maradni.

Dióssi Csaba óriási lendülettel, hatalmas dinamikával nyomta végig a kampányt. Érezte, hogy egy polgármesteri mandátum soha sincs biztonságban, azért naponta dolgozni kell. Kiváló médiát épített fel Dunakeszin, olyant, amely nem vett részt országos köpködésben, közben a polgármester felmérte az idők változását és pár éve erős facebookos építkezésbe kezdett.

Dunakeszi újrázó polgármestere ügyesen használta fel a kormánypárti kötődéseit. Rengeteg fejlesztés, beruházás, építkezés történt, az ország egyik legélhetőbb városa lett, nem került korrupciós ügybe, ugyanakkor sok népszerű intézkedést hozott. Legutóbb például kitiltotta Dunakesziről az átmenő kamionforgalmat.

Közben Dunakeszi intézményrendszere, lehetőségei és maga a város is dinamikusan fejlődött, az iskolái bekerültek az agglomerációs top 3 közé, a polgármester pedig rendszeresen látványosan kiállt a helyiek érdekei mellett. A facebookon nyomuló polgármesterek között az eredményeit bemutató videójával biztosan ő viszi el a pálmát az agglomerációban. Láthatóan sokat jött-ment a városban a felvételek miatt, megdolgozott ő is a sikerért. Igen, így kell ezt csinálni!

Gödöllőn értékelték a korrektséget

Gödöllő újrázó polgármestere, Gémesi György is az agglomeráció top 3 nyertese közé tartozik. 48%-al nyert, 5%-al előzte meg kormánypárti kihívóját. Az agglomeráció 7 legbefolyásosabb városa közül ő a harmadik, aki újrázni tudott.

Gémesi György nyírása már a hulladékszállítási botránnyal elkezdődött tavaly nyáron. A gödöllői polgármester azonban állta a sarat és mindig, mindenhol korrekten elmagyarázta, hogy miért nem járnak a kukásautók a városban. Azóta is mindenről őszintén beszél a Facebookon.

Erre még rátett egy lapáttal a választás előtt pár nappal a miniszterelnök, aki Gémesi György kormánypárti kihívójának gödöllői házában azt mondta, hogy „Jó lenne, ha nyernénk, mert végre csinálhatnánk valamit ebből a városból.” A gödöllőiek többségét láthatóan nem érintette meg a miniszterelnök mondata.

A Gödöllőn újrázó polgármester is régi motoros. 1990-óta vezeti az agglomeráció egyik oktatási és kulturális központjának számító Gödöllőt. Gémesi György is felmérte, hogy facebook nélkül egy nagyváros vezetője semmit sem érhet el, ezért ő is nagy facebookos nyomulásba kezdett. Élő videókkal, naponta frissülő posztokkal folyamatosan a választói mobiltelefonján volt, kikerülhetetlenné vált.

A város látványosan fejlődött az elmúlt évtizedekben, a Gémesi-korszak idején szép, takaros, élhető település lett. Érdemes a főtér környékén vagy a kastélynál sétálni és látszik, jó kezekben van a város. Igen, így kell ezt csinálni!

A siker titka

A legsikeresebb három agglomerációs polgármester jól kapmányolt az ügyeiket jól építették fel, de ami a legfontosabb: mindhárman sokat dolgoztak a településükért, ezt hitelesen tették, ezért a választók többsége megbízik bennük. A győzelmüket tehát a munkának, eredményeknek és a bizalomnak köszönhetik. Így kell ezt csinálni!

Kiemelt kép: BudaPestkörnyéke.hu illusztráció