A lakásárak folyamatos emelkedésében ritka kivételnek számít, ha Budapest egy-egy területén mégiscsak alacsonyabb árakon keltek el a lakások ebben az évben, mint 2017 során. Az OTP Értéktérképe alapján van három olyan irányítószám-körzet Budapesten, ahol idén alacsonyabb átlagárakkal lehetett találkozni.

A legfrissebb számok alapján eddig nem látszódik a lakáspiaci hegymenet vége, az OTP Értéktérképe alapján országos szinten eddig 18 százalékkal nőtt az ingatlanok átlagára a tavalyi, hasonló időszakhoz képest. Idén a budapesti drágulás az egy évvel korábbi 15 százalékról 20 százalékra gyorsult, s nagyjából ezt a mozgást követik a megyei jogú városok is.

Bár csökkenő árú kerület az elmúlt évekhez hasonlóan idén sincsen, – a lista végén a XXIII. kerület áll 2 százalékos drágulással – ha azonban tovább bontjuk és a kerületen belüli egyes városrészeket is megnézzük, három olyan fővárosi irányítószám-körzetet találhatunk, ahol viszont csökkentek az átlagárak tavaly óta. A több, mint 150 körzetből, ez a három nem számít túl soknak, de legalább ilyen is van – írja a Portfolió.

Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak

Hol lehet ma olcsóbban lakáshoz jutni?

A budapesti irányítószám-szintű árváltozást nézve 161 irányítószám-körzetből 153 esetében volt mind a bázisév 2017, mind pedig 2018 első kilenc hónapjában legalább tíz értékelhető adattartalmú eladás.

Ezek közül hat körzetben idén legalább harmadával nőttek az árak 2017-hez képest, további 29-ben 25 százalék feletti az árváltozás mértéke. 50 százalékot meghaladó mértékben drágult, és ezzel élen áll a fővárosban a 1015-ös körzet, azaz az I. kerület Vízivárosi része. Emellett a 1188-as körzet (a XVIII. kerület városhatár melletti kertvárosi része) haladta még meg a 40 százalékot.

A legnagyobb áremelkedést elkönyvelő térségek nagyjából fele, peremi kerületben helyezkedik el, és – a korábbi évekkel ellentétben – nem is feltétlenül a manapság “slágernek” számító lakótelepi jellegű, hanem sok családi házas kertvárosi övezet is van köztük. Budapesti irányítószám-körzet szintjén kimutatható tehát az olcsóbb területek jelentősebb drágulása.

Három irányítószám-körzetben, a Rózsedomb feletti 1022-es irányítószámnál Rézmál, Törökvész és Vérhalom egyes részein, 1183 Bélatelep, Erzsébettelep, és Lónyaytelep, Miklóstelep egyes részein és 1205 Erzsébetfalva egy részén viszont csökkent az átlagár 2018 eddig eltelt részében.

Kiemelt kép: Várnegyed, MTI Fotó/Mohai Balázs