Beszáll a hamburgerek piacára a pizzáiról ismert Don Pepe. Új burgerekkel, tekercsekkel és piadinával bővül a Don Pepe kínálata januárban, ami a házhoz rendeléses, étteremzárlatos időkben azt jelenti, hogy a cég a McDonald’s, a Burger King és a KFC piacából akar szeletet magának.

Két hamburgerrel támadnak

Egyből két hamburgert is piacra dob a Don Pepe január 1-től: marhahúsos és növényi pogácsával is elérhető a Balkán Burger a láncnál. Mind a kettő tartalmaz ajvárt, jégsalátát, lilahagymát, paradicsomot, cheddarsajtot. A vegán változott esetében ez nem állati eredetű, grillezett cukkinit és padlizsánt – írja a Napi.hu.

McDonald’s kihívó

Ezzel kihívói lettek a hagyományos gyorséttermeknek, a McDonald’s-nak, a Burger Kingnek és a KFC-nek is, amelyek szintén a kiszállításokra kényszerülnek most az éttermek zárvatartási kötelezettsége miatt, ami már most a vendéglátó piac kétharmadát tüntette el.

Új pizzák

Ha már a pizzákról ismert, akkor ezen kínálatán is frissít az étterem, elérhetővé vált szarvasos pizza. Ennek már – a Fast Food Central szakblog szerint – egyből egy tortilla-szerű változata is rendelhető Erdő Mélyén néven.

Csak házhozszállítás

November 11-től a vendéglátóhelyek helyben nem szolgálhatják ki a vendégeiket. Kuncsaft csak akkor léphet be, ha el is viszi az elemózsiát és az innivalót. Helyben fogyasztás állva sincs.

Bejelentés nélkül is értékesíthetnek a weben

A vendéglátósok egyébként november 11-től bejelentés nélkül folytathatnak a napi cikkeket árusító élelmiszerboltokkal, drogériákkal azonos módon webes értékesítést, valamint üzleten kívüli kereskedést.

Csökkenő bevételek

A november 12. és december 11. közötti időszakban a vendéglátás bevétele az online kasszaadatok alapján 48,7 százalékkal csökkent. November 1. és 27. között ennél kisebb, 40 százalék volt a nyugtaadatos visszaesés, amibe csak részben lógott bele a november 11-től beléptetett teljes zár.

Csökkent az ÁFA

Közben november 14-től 5 százalékra csökkent az áfakulcs az elviteles kiszolgálásnál is. Ez a blokkk.com kereskedelmi szakblog számításai szerint mintegy 10 milliárd forintot hagyott a zsebekben. A munkahelyi vendéglátás viszont mindebből korábban is, most is kimaradt.

Sok étterem bezárt

Sok étterem teljesen lehúzta a redőnyt, nem vág bele az elvitelbe, vagy a netes rendelésbe, sőt, egy részük az áprilisi zár után már ki sem nyitott.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: illusztráció