A borsodi kistelepülésről, Alsózsolcáról botrányos körülmények között elzavarták az akkufeldolgozót, Sóskút vezetése azonban tárt karokkal várja őket. A helyiek őrjöngenek a Facebookon, felháborítónak tartják, hogy a polgármester, König Ferenc a településre engedi a szerintük veszélyes üzemet. 

Ami nem kell Alsózsolcán, jó lesz Sóskúton

Szlovén Andrada csoport 13 milliárd forintból akkumulátorokat újrahasznosító üzemet épít Budapesttől 15 km-re, Sóskúton, az M7-es autópálya mellett. A cég korábban Alsózsolcán hozott volna létre üzemet, de ott népfelkelés lett az ügyből, elzavarták a szlovén befektetőket, akik azt nyilatkozták, jobb is lesz nekik Sóskút, mert logisztikailag megfelelőbb helyen van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Február végén kezd a gyár

Peter Tibaut, az Andrada vezérigazgatója és társtulajdonosa a sóskúti bejelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy az üzem kis kapacitással, nem veszélyes fémhulladékok újrahasznosításával indul az Oriontól megvásárolt üzemben, február végétől. A beruházásról elsőként Sóskút vezetését és lakosságát tájékoztatták.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bepöccentek a sóskútiak

A gyártás során valamilyen új technológiával az akkumulátorokat szétszedik, így nyerik ki az alkatrészekből az újrahasznosítható fémeket: a nikkelt, a mangánt, a kobaltot, valamint az alumíniumot, a rezet és az acélt. Arról nem írtak a közleményben, hogy mi történik az akkumulátorok egyéb alkatrészeivel, savakkal, műanyagokkal. A sóskútiak amikor megtudták mire mondott igent a polgármester, nagyon bepöccentek.

Ebbe az üzembe költözik az akkufeldolgozó

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Miért nem Szlovéniában csinál ilyen gyárat a szlovén befektető?

Egy hölgy ezt kérdezi a sóskúti önkormányzat oldalán: “Ha annyira jó és zöld és veszélytelen, akkor miért ide hozzák, miért nem otthon csinálnak belőle jövedelmező vállalatot?”

Nem örülnek

Egy férfi így ír: “Nem sóskúti, de környékben lakóként mondom – azt hiszem mások nevében is -, hogy nagyon nem örülünk ennek a hírnek. Megint egy, a lakosság véleményét teljesen megkerülve létrejövő beruházás!”

Kamu az egész

Egy másik férfinak sem tetszik, így fogalmaz: “Semmilyen új technológia nincsen, kamu az egész. Zsolcán sikerült akkor Sóskúton is sikerül elzavarni ezeket. Miért nem otthon csinálják meg a gyárat? Azért mert otthon a törvények nem engednek semmilyen akkubontót csinálni.”

Sajátos vélemény

Egy újabb hozzászóló megfejteni véli az érkező cég üzleti modelljét is, ezt írta: “A szlovén gondol egyet, pont Magyarországon céget alapít, egy év alatt besöpörnek 5 milliárd közpénzt és olyan bizniszhez kapnak támogatást, amit senki nem akar csinálni Európában. Semelyik EU-ország nem vállalja be hogy ennek kitegye a lakosságát, de a magyar kormány meg Sóskút polgármestere mindenkinél jobban tud mindent. Az egész sztori messziről bűzlik.”

Gazdasági érdekek

Egy hölgy visszafogottabban, de határozottan fogalmaz: “Tisztelettel várjuk, hogy Sóskút érdekeit képviselve ebben az esetben végre álljanak ki a lakosok és a környezet védelméért. Ne gazdasági érdekek legyenek a mérvadóak itt elsődlegesen.”

Átnyomják a helyieken

A sóskúti önkormányzat nagyon óvatosan járt el, amikor tegnap kitette a közösségi oldalra az akkubontóról szóló tájékoztatót. A közleményben gyakran szerepel a “zöld”, “tiszta”, “környezetbarát” szó. Az akkumulátor kifejezést nagyívben kerülik, helyette “zöld energiatároló” szerepel, vagyis az önkormányzat közleményét megpróbálták olyan puhára és befogadhatóra írni, amennyire csak lehetséges, hogy minél könnyebben átnyomják a helyieken. Úgy tűnik néhány felháborodott poszton kívül nem is ütköznek nagyobb ellenállásba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ipari park Sóskúton, az Orion gyár helyén épül az akkufeldolgozó – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu