Mostantól nem léphetnek be szülők az iskolák épületébe, többek közt ez áll az EMMI legújabb rendeletébe. Rendkívüli szünetet pedig az igazgatók helyett az Oktatási Hivatal rendelhet el.

Mostantól sem szülő, sem pedig más kísérő nem léphet be az iskola épületébe, kivéve ha erre előzetesen kapott engedélyt, esetleg egy szülők számára szervezett programon venne részt – többek közt ez szerepel az EMMI legújabb rendeletében.

A minisztérium arról is rendelkezik, hogy az őszi úszóoktatásokat felfüggesztik a köznevelési intézményekben, amelyek átkerülnek így tavaszra, vagy egy másik, későbbi évfolyamokra.

Ez is érdekelhet: A diákoknak és a tanároknak is kötelező a maszkviselés a dunakeszi gimnáziumban

Olyan nem tanóriai foglalkozások felfüggesztését is javasolják, mint például a sportfoglalkozások, kórus és énekkarok próbái.

Az intézkedéssel az olyan nagy létszámú események elhalasztását is javasolják, mint a szalagavató, bálok vagy egyéb kulturális programok. Ha mégis megtartanák ezeket, akkor az iskoláknak szem előtt kell tartaniuk a létszámkorlátot és az egészségvédelmi intézkedéseket, illetve fontos, hogy ne zárt térben rendezzék azokat.

Ami az étkezést illeti, arra kérik az iskolákat, hogy próbáljanak szakaszosan megszervezett ebédidőt tartani, hogy időben és térben is elkülöníthessék az osztályok tanulóit, de ha nincs más megoldás, akkor a gyerekek az osztályteremben is ehetnek.

Az EMMI előírja azt is, hogy aki megbetegszik, legyen az tanár vagy diák, csak és kizárólag háziorvos vagy a kezelőorvos igazolásával térhet vissza az iskolába.

Rendkívüli szünetet koronavírus-érintettség esetében kizárólag az Oktatási Hivatal rendelhet el.

3 iskolában tértek át a digitális oktatásra

Amint azt a BudaPestkörnyeke.hu is megírta már 3 agglomerációban működő iskolában vezettek be távoktatást az elmúlt 2 napban. Két intézményben csak 1-1 osztály került karanténba, Budaörsön azonban egy egész iskolát zártak be.

Ezekben az iskolákban az igazgatók döntöttek a zárásról, ezután az Oktatási Hivatal hivatott arra, hogy eldöntse, hol függesztik fel az oktatást.

Kiemelt kép: illusztráció