Szentendrét kettévágja a négysávos 11-es főút. Óriási a forgalom, állandóak a dugók. A város vezetése a helyiek bevonásával egy átfogó tanulmányt készít. Szeretnék pontosan megismerni a 11-es forgalmát, hogy javaslatokat tegyenek a dugók és a forgalom csillapítására. A forgalomszámlálás ma kezdődött, minden autósnak felírják a rendszámát.

FRISS: Kiszabadult az oroszlán a Veresegyházi Medveotthonban, most szerződést bontottak az üzemeltetővel

A 11-es út Szentendrén belüli szakasza nem a városé, hanem az államhoz tartozik. Most az önkormányzat mégis több mint 12 millió forintot költ arra, hogy megismerjék a főút forgalmát. A forgalmi modell elkészítésének első lépéseként komplex forgalmi adatfelvételt végeznek a szentendrei szakasz legfontosabb csomópontjaiban.

Ez is szentendrei téma, klikkelj a címre: Különös kegyetlenséggel végeztek Szentendrén a luxusautó-kereskedővel: a főbűnös örökre börtönben maradhat

Ma indult az adatgyűjtés. Ennek során az út Szentendrén átvezető szakaszán elkezdik mérni a forgalmat. A projektben a városban közlekedők közreműködésére is számít az önkormányzat. A cél: a 11-es út közlekedésének javítása, a szentendreiek igényeinek hatékony és biztonságos kiszolgálása.

Ahhoz, hogy ez a távlati cél megvalósuljon, fontos a forgalom pontos felmérése. Ez az alapja minden további lépésnek – írják az önkormányzat oldalán. A projekt, mely voltaképpen egy forgalomszimulációs modellezés, három szakaszban zajlik:

Forgalomszámlálás: Ennek során több számláló egyetemista áll az út mellett, felírják az elhaladó járművek rendszámait, hogy a településen áthaladó forgalom volumene pontosan meghatározható legyen.

Applikáció: Egy mobiltelefonra letölthető program segítségével szeptember 16-tól szeptember 30-ig a Budapesti Műszaki Egyetem vizsgálja az adatokat. Az appot bárki letöltheti a telefonjára, így segítheti a kutatást.

Problématérkép: Ebben a szakaszban az október 1-től október 31-ig tartó időszakban ugyanaz a cég, amelyik a forgalomszámlálást is végzi, egy online problématérkép segítségével vizsgálja a válaszadók közlekedési szokásait.

Tudsz erről? Klikkelj a címre: Tüntetés lesz Szentendrén, nagy bajba került a város

A forgalomszimulációs modelleket hazánkban is egyre szélesebb körben alkalmazzák a tervezésben, hiszen segítségével olyan helyzeteket lehet vizsgálni, amelyek kiépítésére még nem került sor.

A modellező eljárásokkal leírható lesz a közlekedési rendszerben megjelenő járművek viselkedése, előzetesen megbecsülhető lesz a hálózat teljesítőképessége és a teljesítőképesség változása különböző intézkedések esetén.

Fontos sztori, klikkelj a címre: Balesetveszély miatt lezárták Szentendre belvárosának egy részét: nem kapta meg a város a megítélt milliárdokat az államtól

A modellezéshez elengedhetetlen a forgalmi adatok és forgalmi áramlatok pontos, részletes ismerete. A forgalomnagyság értékeinek meghatározása mellett nagyon fontos sok más egyéb adat részletes felvétele és vizsgálata is: pl. a sorfelépülés, sorhossz, eljutási idők értékei.

A felmért adatok alapján egy forgalmi modell és tanulmány készül, amely személyes adatokat nem tartalmaz. A tanulmány célja a 11-es út átvezető szakaszán javasolt fejlesztések forgalomra gyakorolt hatásainak elemzése, a szentendreiek lehető leghatékonyabb és forgalmi szempontból legbiztonságosabb kiszolgálása – írták a város weboldalán.

Az alábbiakat mostanában írtuk Szentendréről, klikkelj a címekre!

Kiemelt kép: A 11-es út Szentendre leányfalui végénél – Fotó: BPK