Szentendre előző fideszes vezetése a helyi építési szabályzat módosításával, területi besorolás megváltoztatásával, a Duna-parti Postás stand környékén a beépíthető terület megnövelésével óriási haszonhoz juttatott egy befektetőt – hangzott el a legutóbbi testületi ülésen. A helyi fideszesek szerint az új ellenzéki városvezetés nem kellően vállalkozáspárti és nem kell neki iparűzési adóbevétel.

Az előző szentendrei városvezetés tetszését igencsak elnyerte a Postás strand mellett épülő irodapark terve, így kissé elnagyoltnak tűnő szerződést, ill. településrendezési szerződés kötött a befektetővel – írja a város hivatalos oldala, a szentendre.hu.

A helyi képviselő-testület július 15-i ülésén megvitatta az előző városvezetés által a CYEB Energiakereskedő Kft.-vel kötött szerződéssel és településrendezési szerződéssel, valamint annak következményeivel kapcsolatos tájékoztató anyagot.

700 milliót fizethet a város

A Postás strand környékének beépítési terve – Forrás: szentendre.hu

A jelenlegi városvezetés felmondaná a szerződést, de ez nem egyszerű, a következményei nem csak a város pénzügyi helyzetét érintheti érzékenyen, hanem a város kedvenc rekreációs területét, a Postás strandot és környékét is. A CYEB ugyanis nem kíván elállni az a 2018-2019 fordulóján megkötött szerződésektől, csak abban az esetben, ha a város kártalanítja és visszavásárolja tőle az ingatlanokat mintegy 700 millió forintért.

Furcsaságok a szerződésben

A városvezetés a testületi ülés előtt jogi szakvéleményt kért. Kiderült, hogy a korábbi városvezetés által aláírt szerződés nem tartalmaz a CYEB Energiakereskedő Kft. szerződésszegése esetére semmilyen szankciót. Az ingatlancsere kapcsán az értékbecslés nem vette számításba az ingatlanok forgalmi értékében a Szentendrei Építési Szabályzat módosítása, a területi besorolás változása kapcsán bekövetkező jelentős értéknövekedést.

Az előző városvezetés szerződései azonban mindennek ellenére kötik az új városvezetést is, amelyik még keresi, hogy milyen lehetőségei vannak a szerződések következményeinek enyhítésére, a város számára a legoptimálisabb döntés kialakítására.

A korábbi városvezetés 2019. márciusi szerződéskötése óta sok minden történt. Többek között az Állami Számvevőszék 2019. júliusi feljelentése alapján a Szentendrei Járási Ügyészség 2019. október 15-én „jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette miatt” bűnügyi eljárás lefolytatását rendelte el.

A rendőrség az iratok bekérése nélkül megszűntette a nyomozást

A két fél között telekalakítással vegyes ingatlancsere szerződés ügyében a Dunakeszi Rendőr-főkapitányság anélkül akarta megszüntetni az eljárást, hogy érdemi nyomozást folytatott volna, és bekérte volna az eljáráshoz szükséges iratokat – állítják Szentendre hivatalos oldalán.

Az ügyészségi határozat indoklása szerint vizsgálandó, hogy „törvényes volt-e az önkormányzati forgalomképtelen törzsvagyon megosztása és átsorolása, másrészt az értékbecslés során valóban a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak-e el.” 

Az elrendelt nyomozást azonban a Dunakeszi Rendőrkapitányság 2020 áprilisában megszüntette azzal, hogy a „feljelentésben foglalt cselekmény nem bűncselekmény”. Az eljárás lezárásáról viszont az önkormányzat hivatalos értesítést nem kapott. Éppen ezért ez ügyben tájékoztatást kért a Szentendrei Járási Ügyészségtől.

A befektető eladta a területet, beperelte a várost

Szebeni Márton a CYEB ügyvezetője 2018-ban – Forrás: Youtube

Ahogy a nyomozás lezárult a befektető cég, a CYEB polgári pert indított a város ellen. A perrel a CYEB azt kívánja elérni, hogy bírósági döntés kötelezze az önkormányzatot a csereszerződés módosítására és aláírására. 

A módosításra azért van szükség, mert a Postás strand telkeinek összevonása során módosultak a helyrajzi számok és a térmértékek, ami a csereszerződés módosítását indokolná.

A CYEB bírósághoz benyújtott keresetéből – az elszenvedett károk indoklása kapcsán – kiderül, hogy már 2019 novemberében kapott vételi ajánlatot az ingatlanokra, amit azért nem realizált, mert az önkormányzat a „szerződésmódosítást és a csereszerződés-módosítást nem írta alá”. 

Szintén a kereset indoklásában olvasható, hogy 2020. februárjában viszont már megkötött egy adásvételi előszerződést az ingatlanok értékesítésére (vételár: br. 698 500  000 Ft).  Így kérdéses, hogy valóban a CYEB akarna irodaházakat építeni a területre – írják a város oldalán.

Ingatlanspekulációról beszéltek a képviselő-testületi ülésen

Ahogy a testületi ülés vitájában elhangzott: ingatlanspekulációnak is mondhatnánk a történteket, hiszen a város a Szentendrei Építési Szabályzat módosításával, a területi besorolás megváltoztatásával – a beépíthető terület megnövelésével – több száz milliós haszonhoz juttatta a befektetőt. A Fidesz-frakció a CYEB szerződés mielőbbi aláírása mellett érvelt és elsősorban azt kifogásolta, hogy a városvezetés nem kellően vállalkozáspárti. Feltették azt a kérdést is, hogy mi lesz, ha a CYEB elviszi a céget és a 100 milliós iparűzési adóját nem a városnak fizeti. 

Az iparűzési adó értékére vonatkozó állítást azonban többen megkérdőjelezték, sőt a közösségi médián az élő adást figyelő Barta Klára – aki az ügyben már több hatósághoz is fordult – rövid időn belül közzétette, hogy a cég 2018-ban mindössze 14 millió forint iparűzési adót fizetett.

Ki kivel van?

Az egyik szentendrei facebookos csoportban egy hozzászóló azt írja, hogy anno volt egy lakossági fórum, ahol jól látszott, hogy ki van kivel! Egy úr akkor azt kérdezte, mondta, nem érthető, hogy a korábbi polgármester miért egy egyéni érdeket támogat nagy erővel a köz érdekével szemben. A város legszebb partszakasza, szabadodős területe, simán beáldozta volna. A környék lakói tiktakoztak, petíciót írtak, de az akkori polgármester nem melléjük áll, mint választott közalkalmazott – írja a hozzászóló és az alábbi videó megtekintését javasolja.

Kiemelt kép: Postás strand Szentendrén – Fotó: BPK