Néhány nappal ezelőtt elsőként írtuk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy vaddisznótámadás történt Szentendrén. Akkor megvédte a kutyus a gazdáját, igaz a rottweiler csúnyán megsérült. Hétfőn ismét vaddisznóval találkoztak Szentendrén, most is szerepe volt a kutyának, de másként.

A város Pismány nevű városrészében, a Cseresznyés utcában készült az a felvétele, amelyet az egyik szentendrei oldalra posztoltak. A felvétel készítője szerencsésebb volt, mint legutóbb az a férfi, akit meg akart támadni a vaddisznó, de a kutyája megvédte.

A pismányi felvételhez azt írta annak készítője, hogy szerezné felhívni a póráz fontosságára. A kutyák általában előbb megérzik a közelben tartózkodó vadakat, mint az emberek. A vaddisznóról készült felvétel 80 méter távolságról készült.

„A kutyánk hívta fel rá a figyelmünket mi észre sem vettük és ha nincs pórázon, akár csúnyán is végződhetett volna. A vaddisznó egyébként békésen legelészett mi pedig nem zavartuk. Kérlek ti is így tegyetek! Továbbá nem kell vadászokat hívni! Mi mentünk az ő területükre és ezt tartsuk tiszteletben!” – írja a poszt szerzője.

Három nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a szentendrei házaktól alig 30 méterre egyszer csak megjelent a murvás úton egy vaddisznó és farkasszemet nézett az arra sétáló párral. Ők nem voltak olyan szerencsések, hogy 80 méterről látták a legelésző állatot. Velük szemben állt meg néhány méterre.

„A párom picit arrébb volt, azt mondta ne mozduljak, de a disznó jött. A rottweilerünk, Brúnó látta, hogy támadni készül a vaddisznó, megfogta a pofáját, de megsérült a kutya. A vaddisznó több helyen is megszúrta a kutyát, végül a párom és a kutya elzavarták a vaddisznót.

Mindez világosban történt ott, ahol futnak, bicikliznek, gyerekek játszanak. Ha nincs ott a kutya biztosan megtámad és ki tudja mi lesz a vége” – írja Gondos János. Az alábbi képen látszik, hogy a vaddisznó milyen sérülést okozott a kutyának.

Lépett a szentendrei önkormányzat

A szentendrei városházán is érzékelik, hogy valamit tenni kell. A minap külön e-mail címet hozott létre az önkormányzat a város területén megjelenő, kárt okozó vadak bejelentésére. A vadak egyre gyakrabban jelennek meg lakott területeken, esetenként károkat is okozva – írják Szentendre hivatalos oldalán.

A beérkezett bejelentéseket folyamatosan figyelik és továbbítják azokat a megbízott vadásznak, aki a helyszínen tapasztaltak alapján teszi meg a szükséges intézkedéseket, mérlegelve valamennyi lehetőséget, és szem előtt tartva, hogy kizárólag legvégső esetben kerüljön sor az állatok életének kioltásra.

Kerepesen nem teketóriázott a polgármester

Legutóbb néhány nappal ezelőtt az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Kerepesen egy vaddisznó támadt egy anyukára és gyermekére. A helyi polgármester nem vacakolt, azonnal elrendelte az állatok kilövését.

Mit tegyek, ha vaddisznóval találkozok?

Vaddisznók a Budakeszi Vadasparkban – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Május és júniusban különösen nagy esély van arra, hogy vaddisznóval találkozzunk az agglomerációs erdőkben – igaz, más hónapokban is könnyen előfordulhat egy nemkívánatos találkozó.

A vaddisznó nem játék! Ha azt halljuk, hogy a közelünkben lehetnek, de még nem látjuk őket, csapjunk zajt: tapsoljunk, énekeljünk, így szinte biztos elkerülnek minket.

Baj akkor történhet, ha úgy találkozunk vadkannal, ahogy Szentendrénél Jánosék: szemtől szemben találják magukat egy vaddisznóval.

Ebben az esetben kerülni kell a szemkontaktust, álljunk meg és várjuk meg, hogy elmenjen. Elfutni nem érdemes, mert a vaddisznók 45 km/h-ás sebességgel tudnak szaladni, könnyen utolérnek. A vadkanok az agyarukkal szúrnak, a kocák harapnak.

Fára mászással érdemes próbálkozni, de ha nem stabil a fa, vagy lógnunk kell rajta számítsunk arra, hogy a vaddisznó megvárja míg kifáradunk és lepottyanunk. Meglepően intelligensek ugyanis ezek az állatok.

Ha van a kezünkben bot, érdemes a támadó vaddisznó elé tartani, ha felkészültebb túrázók vagyunk és van időnk elővenni a vadriasztót, vagy a gázspray-t, akkor fújjuk rá, de akkor is számítsunk ütközetre.

Egy támadás esetére azt javasolják a szakemberek, hogy próbáljuk a fölön fekve maximálisan összehúzódni, kezünkkel pedig védjük az arcunkat.

Kiemelt kép: Vaddisznó Szentendrén a Cseresznyés utcában – Forrás: Facebook