Megtámadott egy vaddisznó egy édesanyát és a gyermekét, valamint a velük sétáló kutyát Kerepesen. A polgármester elrendelte az állatok kilövését, megszólaltak az állatvédők, a polgármester pedig bepöccent.

Nem fogom megvárni, míg nagyobb baj történik – mondta Kerepes polgármestere, Gyuricza László abban a videóban, amelyben arról tájékoztat, hogy egy vaddisznó megtámadott és megkergetett egy anyukát és annak a gyermekét Kerepesen, ő pedig elrendelte az álltaok kilövését.

A polgármestere rendkívül kreatív módon próbálja megelőzni az egyre szaporodó vaddisznótámadásokat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

70 ezer forintért speciális vadriasztó vegyszerrel fújták be a veszélyes területeket, de a polgármester még egy csapdát is tervezett.

A kutyafuttatónak látszó csapdában kukoricát szórtak szét, és amikor oda bemegy az állat, rálép egy rámpára és az ajtó becsukódik, majd altatólövedékkel meglövik.

Az altatólövedékben általában kétféle töltet szokott lenni: ketamin, vagy xilazin. A hatóanyag mennyiségét a kábítandó állat mérete alapján határozzák meg. Tehát, ha kevés akkor az állat nem bódul el és veszélyes lehet a vadászra, ha sok akkor belepusztul.

A polgármester szerint jelenleg egy hatalmas koca, egy kan és egy másik nőstény van a területen 12 lassan süldő malaccal.

A fegyver amivel az ilyen lövedéket ki lehet lőni nem szokványos fegyver, hanem erre a célra gyártott. Tehát a normál vadászpuskák nem alkalmasak a kilövésükre. Célzott lövést maximum 15-20 méterre lehet leadni és az eltalált állat, ha kevés a hatóanyag akkor nagyvalószínűséggel támadni fog, az anyakoca szinte biztosan – írja a polgármester.

Gyuricza László az állatvédőknek megüzenete, hogy az állatokat altatóval akarták kilőni, a csapdába került vaddisznókat azzal is fogják, azonban a történtek után nem teketóriázik, elrendelte a környéken élő vaddisznók kilövését.

Vaddisznó

Tisztelt Kerepesiek!Tegnap este Szilasligeten egy hatalmas disznó megtámadott egy anyát a kisgyerekével és a kutyájukat. A kutyának köszönhetően nem lett bajuk. Ma a hivatalban a Jegyző Asszonynál bejelentést tettek. Úgy gondolom, hogy elmentem a falig! Az élet és testi épség védelme az első így a döntésemet meghoztam!Gyuricza Lászlópolgármester

Gepostet von Gyuricza László polgármester am Freitag, 22. Mai 2020

Kiemelt kép: részlet a videóból