Kellemes kora esti sétának indult a város peremén, amikor a házaktól alig 30 méterre egyszer csak megjelent a murvás úton egy vaddisznó és farkasszemet nézett a sétáló párral. Elindult feléjük, de a kutya megakadályozta a támadást, és megpróbálta leszerelni a vadkant. A rottweiler csúnyán megsérült. Néhány napja Kerepesen volt vaddisznó támadás. Mit tegyünk ha vadkannal találkozunk az agglomerációban?

A Szentendrén élő Gondos János és párja kedd este hétkor elindultak kutyát sétáltatni a Kő-hegy irányába. Még világosban, közel a szentendrei házakhoz, a murvás úton egy vaddisznó nézett velük szembe.

János azt írta a közösségi oldalán, hogy a disznó 2-3 méterre volt tőle, és egyértelműen meg akarta őt támadni, elindult felé, talán kicsinyei voltak a közelben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„A párom picit arrébb volt, azt mondta ne mozduljak, de a disznó jött. A rottweilerünk, Brúnó látta, hogy támadni készül a vaddisznó, megfogta a pofáját, de megsérült a kutya. A vaddisznó több helyen is megszúrta a kutyát, végül a párom és a kutya elzavarták a vaddisznót.

Mindez világosban ott történt, ahol futnak, bicikliznek, gyerekek játszanak. Ha nincs ott a kutya biztosan megtámad a kutya és ki tudja mi lesz a vége” – írja Gondos János. Az alábbi képen látszik, hogy a vadmalac milyen sérülést okozott a kutyának.

Vadisznótámadás Kerepesen is

Legutóbb néhány nappal ezelőtt az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Kerepesen egy vaddisznó támadt egy anyukára és gyermekére. A helyi polgármester nem teketóriázott, azonnal elrendelte az állatok kilövését.

A vaddisznók olykor még a fővárosba is betévednek. Két évvel ezelőtt arról számoltunk be, hogy a Római parton a Királyok útján szalad egy vaddisznó.

Mit tegyek, ha vaddisznóval találkozok?

Május és júniusban különösen nagy esély van arra, hogy vaddisznóval találkozzunk az agglomerációs erdőkben – igaz, más hónapokban is könnyen előfordulhat egy nemkívánatos találkozó.

A vaddisznó nem játék! Ha azt halljuk, hogy a közelünkben lehetnek, de még nem látjuk őket, csapjunk zajt: tapsoljunk, énekeljünk, így szinte biztos elkerülnek minket.

Baj akkor történhet, ha úgy találkozunk vadkannal, ahogy Szentendrénél Jánosék: szemtől szemben találják magukat egy vaddisznóval.

Ebben az esetben kerülni kell a szemkontaktust, álljunk meg és várjuk meg, hogy elmenjen. Elfutni nem érdemes, mert a vaddisznók 45 km/h-ás sebességgel tudnak szaladni, könnyen utolérnek. A vadkanok az agyarukkal szúrnak, a kocák harapnak.

Fára mászással érdemes próbálkozni, de ha nem stabil a fa, vagy lógnunk kell rajta számítsunk arra, hogy a vaddisznó megvárja míg kifáradunk és lepottyanunk. Meglepően intelligensek ugyanis ezek az állatok.

Ha van a kezünkben bot, érdemes a támadó vaddisznó elé tartani, ha felkészültebb túrázók vagyunk és van időnk elővenni a vadriasztót, vagy a gázspray-t, akkor fújjuk rá, de akkor is számítsunk ütközetre.

Egy támadás esetére azt javasolják a szakemberek, hogy próbáljuk a fölön fekve maximálisan összehúzódni, kezünkkel pedig védjük az arcunkat.

Kiemelt kép: A vaddisznó támadás során megsérült kutya – Forrás: Gondos János, köszönjük neki, hogy elküldte szerkesztőségünknek a fotókat!