A szentendrei Postás Strand megmaradásáért tüntetnek péntek este. Nem akarják, hogy irodaházak épüljenek a helyiek kedvenc Duna-parti területére. A városvezetés bajban van, mert a korábbi polgármester olyan szerződést írt alá, hogy vagy felépítik az irodaházakat, vagy 700 millióért a város visszavásárolhatja azt, ami korábban a városé volt. Az Észak-budai agglomerációban nagyon erősek a civilek, több beruházást is megakadályoztak már.

Ahogy azt korábban az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, Szentendre előző fideszes vezetése a helyi építési szabályzat módosításával, területi besorolás megváltoztatásával, a Duna-parti Postás stand környékén a beépíthető terület megnövelésével óriási haszonhoz juttatott egy befektetőt – hangzott el a nemrég a helyi testületi ülésen. A szentendrei fideszesek szerint ugyanakkor az új ellenzéki városvezetés nem kellően vállalkozáspárti és nem kell neki iparűzési adóbevétel.

Demonstráció lesz

A Nem Adjuk a Postás Strandot! szentendrei civil szerveződés most újabb demonstrációra készül pénteken 18:30 és 20:30 között. A Civil Kotta saját meghatározása szerint egy szentendrei polgárokat segítő, tényfeltáró és problémamegoldó önszerveződő csoport.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Az ügy számunkra most azért is kiemelten fontos, mert valószínűleg ez az utolsó lehetőség, hogy nyomásgyakorlással beleszólhassunk abba, milyen irányú fejlesztések veszik kezdetét” – írták a szervezők.

Postás Strand Szentendrén – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A Nem adjuk a Postás Strandot! szentendrei civil szerveződést 2018-ban indították, amikor kiderült, hogy egy beruházó cég a város egyik legkedveltebb Duna-parti zöld területének közvetlen közelébe húzna fel irodaházakat.

A Civil Kotta kezdeményezéshez akkor a város és a környék több civil szervezetéből is csatlakoztak. Akciókon, performansz jellegű megmozdulásokon velük együtt sokan fejezték ki az elégedetlenségüket.

700 milliós kérdés

„A történetnek azonban még nincs vége. Bár az akkori városvezetés azóta lecserélődött az új városvezetésnek nem sok lehetősége maradt: vagy aláírja az előnytelen szerződést vagy, ahogyan a CYEB nevű beruházó cég a mostani városvezetést tájékoztatta: készek az irodaházat megépíteni, vagy pedig az önkormányzat megvásárolhatja a területet közel 700 millió forintért” – írták a közleményben.

A demonstráció mellett a Civil Kotta petíciót indított, amelyben arra kéri a beruházót, hogy a Postás Strandhoz tervezett irodapark helyett olyan beruházás valósuljon meg a városvezetéssel és a közvéleménnyel egyeztetve, ami a park természeti és közösségi jellegéhez méltóan elsősorban a szabadidős és rekreációs célokat szolgálja.

Hangsúlyozták, hogy a terület tájképi és természeti védelem alatt áll, közvetlen szomszédsága Natura 2000 besorolású természetmegőrzési terület. Egyúttal évtizedek óta a helyiek és környékbeliek kikapcsolódásának és feltöltődésének kedvelt helyszíne, ám a civilek álláspontja szerint a tervezett beruházás ipari parkká silányíthatja a területet.

Erősek a civilek a környéken

Az Észak-budai agglomerációban meglepően erősek a civilek. A minap számoltunk be arról, hogy Pilismaróton, a Dunakanyarban a helyi civilek megtorpedózták egy kavicsbánya kialakítását, Pilisvörösvárnál pedig egy kőbánya újranyitását akadályozták meg.

Kiemelt kép: Szentendre a Postás Strand felől nézve – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu