Visszavonta a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal a Pilismarótra tervezett kavicsbánya engedélyét. Ahogy azt korábban az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk a bánya körül kialakult botrány miatt már a helyi képviselő-testület lemondott. 

Nyár közepén derült ki, hogy kavicsbányát akarnak nyitni a Dunakanyarban Pilismarótnál. A helyiek az utolsó pillanatban tudták meg a tervet, a lakossági fórumon nekimentek a polgármesternek, Pergel Istvánnak, aki lemondott.

Nem sokkal később a botrány miatt már a település teljes képviselő-testülete is lemondott, mivel a tüntetést szervező helyiek úgy gondolták, hogy a bányanyitás dübörgő teherautókat hoz a településre, a házaik pedig elértéktelenednek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A kormányhivatal határozatában az áll, hogy a bánya körüli munkálatok során a bánya körüli munkálatok során az erdők jelentős méretű igénybevételére kerül sor, tehát a bánya csak megfelelő térmértékű önerős erdőtelepítés esetén engedélyezhető – írták.

Több pilismaróti lakó is arról számolt be, hogy csak az utolsó pillanatban, a kötelező lakossági fórum meghirdetésekor értesültek a Duna-partra tervezett homok-kavics bányáról.

A bánya megnyitásához szükséges környezeti hatásvizsgálat tavaly decemberben indította el a Tatabányai Járási Hivatal. A hivatalos közlemény szerint a GM-PRO Kft. a „Pilismarót homok-kavics” kutatási területen, vízi szállításra alapozva kíván külszíni bányát nyitni.

Idén januárban a környezeti hatásvizsgálati eljárásnak része volt egy közmeghallgatás, amelyet Tatabányán tartottak meg. Aztán a bányavállalkozó elfogadott kutatási zárójelentés alapján a Pest Megyei Kormányhivatal május 27-i határozata bányatelket állapított meg Pilismarót Duna parti területen.

A bánya megnyitásának következő lépcsőfoka az lett volna, hogy a pilismaróti képviselőtestület átminősíti a Duna-parti területet Kb-B jelű övezetté, azaz különleges beépítésre nem szánt, bánya területé. A jelenlegi, Kidz jelű besorolás szerint ugyanis különleges, beépítésre nem szánt idegenforgalmi-sport területnek számít az a rész, ahol a GM-PRO Kft. nekiállna a kavics- és homokkiemelésnek. 

Emiatt az átminősítési eljárás miatt tartottak júliusban lakossági fórumot a településen és itt borult ki a bili, nekimentek az egyesek szerint sunnyogó polgármesternek, másnap pedig beindult a lavina.

Egy kőbánya megnyitását is megakadályozták a civilek

A helyi civilek láthatóan nagyon sikeresen megfúrták a kavicsbánya létrehozásának tervét. Nem ez az első eset, hogy az Észak-budai agglomerációban a civilek leállítanak egy bányászati beruházást.

Ahogy korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon megírtuk egy mészkőbányát akartak újranyitni Pilisvörösvár és Pilisszántó között. A bánya jelentős zaj és porszennyezéssel járt volna, robbantani is akartak. Óriási volt ott is a felháborodás, sem a civilek, sem a leginkább érinett települések vezetői sem akarták, hogy ismét működjön a bánya. A nagy ellenállást látva ott is meghátrált a beruházó.

Kienmelt kép: illusztráció