A veresegyházi önkormányzat indoklás nélkül szerződést bontott a helyi medvefarmot működtető Medvefarm Kft-vel. Egyesek politikai bosszút emlegetnek, mások szerint a szerződésbontáshoz köze lehet a nemrég kiszabadult oroszlánnak.

FONTOS! 2 nap alatt 3 iskolában vezettek be távoktatást az agglomerációban

Veszélybe került a veresegyházi medveotthon, a különösen védett állatok sorsáról egyelőre nem született döntés. A Pestisrácok.hu szerint a kialakult helyzet a polgármesternek köszönhető, aki egyszemélyes döntést hozott arról, hogy a medvefarmot húsz éve nyereségesen üzemeltető vállalkozó és az önkormányzat közötti szerződést indoklás nélkül felbontsa.

Egyesek szerint Pásztor Béla személyes bosszújáról lehet szó: a Medvefarm Kft. ügyvezetője ugyanis az önkormányzati választáson nem őt, hanem a kormánypárt jelöltjét támogatta.

Kiszabadult egy oroszlán

Három hónapja, júniusban az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy kiszivárgott egy videó arról, hogyan szökött ki a ketrecből a látogatók közé egy oroszlán a Veresegyházi Medveotthonban, ugyanis a macikon kívül oroszlánok és farkasok is vannak a parkban.

Az oroszlán még 2019 decemberében lépett meg, akkor az állatkert azt mondta, hogy az oroszlán csak egy látogatók elől elzárt területre ment ki. A videó kiszivárgása után kiderült, hogy még az alkalmazottak is idegesek lettek. A videót ide kattintva tudod megnézni.

Ez is Veresegyházon történt, klikkelj a címre! „Az összes pénzünk benne van” – Több mint 100 család bukhatja el lakását és minden pénzét egy lakóparkban

Állítják: a kifutóban nyúzták le a medve bőrét

Csak a véletlenen múlt a volt gondozók szerint, hogy a látogatók nem látták, amikor a Veresegyházi Medveotthonban az udvaron megnyúznak a gondozók egy termetes medvét. Szerencse, hogy macikat néző gyerekek nem tévedtek arra. “Ilyet még életemben nem láttam!” – mondta korábban Túri Péter, az állatkert volt gondozója.

Ide kapcsolódik, ezt is olvasd el! Rémtörténetek a Veresegyházi Medveotthonból: állítólag áldatlan állapotok uralkodnak

A medvefarm

A medvefarm egykori kialakításánál fontos szempont volt, hogy a látogatók az állatokat teljesen biztonságosan, testközelből, azok zavarása nélkül láthassák.

Az ott élő állatok fajtája és egyedszáma folyamatosan változik, hiszen az ország minden részéről érkeznek ide példányok, de magántartásból, más állatkertekből és külföldről is kap a Medveotthon állatokat.

A Medveotthon tulajdonosa és fenntartója Veresegyház város Önkormányzata, de az üzemeltetést két évtizede a Medvefarm Kft. végzi. A Medveotthon hamar ismertté vált, jelenleg az ország harmadik legkedveltebb állatkertje, évi kétszázezer látogatója van.

2000 nyarán a Medveotthon farkasok befogadására is alkalmas kifutóval bővült, mára 29 farkas lakja. A három kialakult farkasfalkának egy 120 négyzetméteres, két méter mély mesterséges tó és közel másfél hektáros erdős terület biztosítja a természetes élőhelyükhöz hasonló körülményeket.

A Medveotthon területe folyamatosan épül-szépül, változik, közvetlen közelében található egy lovarda, egy pónifarm, valamint tartanak szürke marhát és rackajuhokat is. 

Az állatkert folyamatos fejlesztésért 2004-ben létrejött egy alapítvány is, amely azon dolgozik, hogy a Medveotthon karbantartása, fejlesztése folyamatos lehessen.

Ide kapcsolódik: Veresegyház Medveotthon: Nagyon cuki családi program

Kiemelt kép: Veresegyházi Medveotthon – Fotó: BPK