Lezárták Szentendre belvárosának egy részét, mert a város nem kapta meg a tavaly megítélt költségvetési támogatásokat. A történelmi épületek nagyon rossz állapotban vannak. Vácon is ugyanez a helyzet.

Szentendre és Vác vezetése együtt próbálkozik a Magyar Turisztikai Ügynökségnél,  hogy utalja el az ellenzék győzelme előtt megítélt költségvetési támogatásokat, mert lassan összedőlnek a történelmi épületeik.

A szentendrei önkormányzat a napokban lezáratta a belvárosi Templom teret, mert balesetveszélyessé váltak az odavezető utak. A turisták által előszeretettel látogatott tér közelében veszélyesen omladoznak a plébánia tulajdonában lévő támfalak – írja a 24.hu.

A kormány megítélte a támogatást, de a pénz nem érkezett meg

A Templomdomb támfalának felújítása, megerősítése és a csapadékvíz elvezetése egyike azoknak a turisztikailag fontos beruházásoknak, amelyekre a kormány még az önkormányzati választás előtt komoly összeget ígért a városnak. 2017-ben született az a kormányhatározat, amely a kiemelt turisztikai térségnek számító Dunakanyar fejlesztéseinek támogatásáról rendelkezett.

Ez alapján Szentendrének 8,2 milliárd forintos keret jut, ebből a város a templomdombi felújítás mellett 2,6 milliárdot költhet a Fő téren álló Képtár, az egykori kereskedőház rekonstrukciójára, és további 2,6 milliárdot a Duna korzó újjáépítésére. A 24.hu szerint az elmúlt három évben egyetlen forint sem érkezett meg a beígért pénzből, miközben az épületek állaga tovább romlott.

Ez is érdekelhet: Összedőlhet két épület a váci főtéren, mert elakadtak a már megítélt állami milliárdok

Aggódik a polgármester

Fülöp Zsolt polgármester az elmúlt hetekben többször beszélt arról, hogy nem kizárt, hogy a kereskedőház miatt hamarosan a Fő téren is forgalomkorlátozásokat kell bevezetni.

A város ikonikus épülete, az 1700-es évek elejéről származó dalmát típusú ház, amelyre elvileg megvan a 2,6 milliárdos támogatás, annyira leromlott állapotban van, hogy egyes részeit hálóval borították be, hogy védjék a gyalogosokat a lehulló cserepektől és faldaraboktól. Az önkormányzatnak nemrég gondoskodnia kellett a régi álmennyezet lebontása során megtalált barokk freskó állagmegóvásáról is.

Összefognak Váccal

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk a váci belvárosban is több történelmi épület jutott az összeomláshoz közeli állapotba, holott rekonstrukciójuk az ígért állami támogatásból megoldható lenne. A 2017-es kormányrendelet alapján a városnak 4 milliárd forint járna a munkálatok finanszírozására.

Fülöp Zsolt szentendrei és Matkovich Ilona váci polgármester szerint a projektek a Magyar Turisztikai Ügynökségnél akadtak el, ezért közös levélben fordultak Guller Zoltánhoz, az ügynökség vezérigazgatójához, aki a turisztikai térségek fejlesztésével kapcsolatos állami feladatok koordinációért felelős miniszteri biztos is.

A július végén elküldött levélben azt írták, hosszabb ideje próbálnak kapcsolatba lépni az MTÜ munkatársival, hogy a részletekbe menően egyeztetett projektek haladni tudjanak, de ezek a kezdeményezések rendre elhaltak.

A polgármesterek arra figyelmeztetnek, hogy a gyorsuló ütemben amortizálódó épületek a városok reputációját teszik tönkre, és közvetlen hatással vannak a turizmusból élő vállalkozások forgalmára is. A két polgármester személyes találkozót kért Gullertől, ám tájékoztatásuk szerint az MTÜ vezetője még nem reagált a megkeresésükre.

Kiemelt kép: Szentendre belvárosa – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu