Három évvel ezelőtt elnyert 4 milliárd forintot Vác a “Barokk belváros megújítása és múzeum építés” elnevezésű projektre, mégsem kapták meg a pénzt. Két épület is rémes állapotban van a főtéren, a polgármester szerint bármikor beomolhatnak. Legutóbb Szentendrén történt hasonló eset, amikor már megítélt forrásokat évek óta nem fizetnek ki.

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon Szentendrén 3 milliárdot nyertek 3 évvel ezelőtt az ikonikus főtéri épület, a Dalmát kereskedőház felújítására, a Magyar Turisztikai Ügynökségnél azonban elakadt a pénz. Most éppen a koronavírusra hivatkozva állnak a kifizetések, mondván, újra kell gondolni a stratégiát.

A Szentendréhez hasonlóan ellenzéki vezetésű Vác is ilyen cipőben jár. Erről a város polgármestere, Markovich Ilona tájékoztatott a közösségi oldalán. Mint írja: A „Barokk belváros megújítása és múzeum építés” projektre Vác négymilliárd forint pályázati pénzt nyert el, de eddig még semennyit nem lehetett lehívni belőle.

A polgármester így folytatja: „Ebből a pénzből lehetne felújítani Vác két emblematikus műemléképületét, a Március 15. tér 10. számú házat és a szintén a főtéren álló régi Esterházy palotát. Mindkét műemlék épület olyan elhanyagolt állapotban van, hogy bármikor beomolhat, amivel Vác és egyben Magyarország is pótolhatatlan építészeti kincseket veszítene el.

Megírtam, elmondtam minden illetékes fórumon, országgyűlési képviselőnek, a pályázati pénzek fölött rendelkező Magyar turisztikai Ügynökség illetékeseinek, eddig hiába. Az egyik épületről statikai véleményt is küldtem, kérve, sürgetve, hogy nyissák meg a Vácnak megítélt keretet, hogy elkezdhessük a két felbecsülhetetlen értékű épület megmentését.

Más forrás nincs ezen épületek felújítására, és van egy olyan épületünk is, amely miatt már bírságot is kiszabtak az önkormányzatra. Ez a Tabán utcai Görög templom, amelynek a tornya életveszélyes.” – panaszolja a polgármester.

Matkovich Ilona szerint vannak olyan közös értékeink, amelyekért félre kell tenni a büntető politizálást, a nem a Fideszre szavazó városok pénzügyi megszorítását. A törekvés a hatalom megtartására nem fajulhat odáig, hogy megfosztják a fejlesztési forrásoktól a nem kormánypárti vezetésű városokat – írja.

Magyarország városainak nagy része, a főváros, 10 megyei jogú város és 43 tízezer lakosnál nagyobb város élére nem kormánypárti vezetést választottak az ott lakók. Megközelítően négymillió ember él ilyen településen.

Matkovich Ilona, Vác polgármestere – Forrás: Facebook

Matkovich Ilona szerint ezeknek a városoknak a lakói ugyanolyan jogú polgárai és ugyanúgy adófizetői az országnak, mint a kormánypárti városok lakói.

Szerinte a városokat nem megfosztani kell az adóbevételeiktől. Fejleszteni akkor lehet, ha az adóbevételek, amelyeket a városok polgárai és cégei a közösbe befizetnek nagyrészt visszakerülnek az önkormányzatokhoz. Természetesen továbbra is mindent megteszek a turisztikai projekt megindításáért – fejezi be sorait a váci polgármester.

Beszólt a váci polgármester Rétvári Bencének: Feljelentés előtt tájékozódni kellett volna!

A térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Rétvári Bence két órát ücsörgött…A teljes cikkünket ide kattintva lehet elolvasni!

Fotók: Vác főtere – BPK