A szülőket, az egyházat és a társadalmat is a család támogatására, védelmére, őrzésére szólította fel Ferenc pápa, aki aggodalmát fejezte a gyermektelenséghez vezető “demográfiai tél” miatt a Szent Péter térre néző ablakból mondott beszédében vasárnap.

Alázat, egyszerűség

Ferenc pápa kijelentette, december 26. a názáreti szent család ünnepe. Jézus családja alázatos és egyszerű volt, Mária és József ugyanúgy szerette és aggódott gyermekéért mint bármelyik más édesanya és édesapa teszi – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A mi történetünk

“Azzá az emberré, aki ma vagyunk, nem a rendelkezésünkre állt anyagi javak tettek, hanem a szeretet, amit kaptunk” – fejtette ki az egyházfő. Megjegyezte, hogy talán nem mindenki születik “tökéletes, problémamentes családba, de akárhova is szülessünk az a mi történetünk, azok a mi gyökereink, ha kivágjuk őket, az élet kiszárad”.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Nincs tökéletes család

Ferenc pápa hozzátette, nem létezik “a szentképeken ábrázolt tökéletes szentcsalád”, mivel a családi élet mindennapos kihívásokból áll váratlan problémákkal, szenvedéssel, fájdalommal.

Mobiltelefonos elszigetelődés

Megoldásként egymás meghallgatását, megértését szorgalmazta, párbeszédet a mobiltelefonokkal való elszigetelődés helyett, hangoztatva, hogy a családoknak szembe kell szállni az “egó diktatúrájával”.

Őrizni a családot

Arra kérte a szülőket, gyerekeket, egyházat és a civil társadalmat, hogy támogassák, védjék és őrizzék a családot.

Levelet írt

Az Úrangyala-imádság után Ferenc pápa bejelentette, hogy karácsonyi ajándékként levelet írt a házasokhoz a járvány miatt korábban elmaradt, jövő nyáron esedékes Családok Világtalálkozója alkalmából. A pápai dokumentumot a Vatikán vasárnap közölte.

Tragédia a kevés gyerek

Az egyházfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Olaszországot és számos más országot a “demográfiai tél uralja”. Úgy tűnik, hogy sokan inkább gyermek nélkül élnek, sok pár inkább gyermektelen marad, vagy csak egy gyermeket vállal, “ez tragédia” – jelentette ki Ferenc pápa. “Tegyünk meg mindent, hogy tudatosan legyőzzük ezt a demográfiai telet, amely családjaink, hazánk, jövőnk ellen hat” – mondta.

Sokan voltak a Vatikánban

Tavaly a pandémia első hullámaiban Ferenc pápa hívők nélkül, interneten közvetítette beszédét, a Vatikán teljesen üres volt a kijárási korlátozások miatt. Az idei karácsonykor nyitva volt a Szent Péter tér, az esős idő ellenére ismét több ezren hallgatták a pápának az apostoli paloták térre néző ablakából mondott beszédét.

Magyar mise Rómában

Nem maradt el Rómában a magyarok karácsonyi miséje sem december 26-án, amelyet éppen a vértanú Szent Istvánról elnevezett templomban a kecskeméti főegyházmegyéből Jávorka Lajos atya a Fokoláré mozgalom Rómában szolgáló papja mutatott be a magyar közösségnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI!BPK – Kiemelt kép: Ferenc pápa