Egészen döbbenetes tragédia történt, de úgy fest, senki sem hibázott. András édesanyja azt mondja, egész életében küzdeni fog, hogy kiderítse, kik a felelősek fia haláláért.

Gyógyultnak nyilvánították, majd életét veszítette

A kistarcsai kórház bejáratánál halt meg egy 44 éves férfi, akit egy hét után gyógyultan engedtek ki az intézményből – írja a Blikk az édesanyára hivatkozva. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elsőre nem volt semmi gond

Fiam autista volt, először április 14-én este lett rosszul – idézte fel Ábrók Andrásné. Mentőt hívtunk, bevitték a kistarcsai kórházba, ahol hajnali 2 órakor végeztek a vizsgálattal. Megnyugodtunk, mert bár ijesztőek voltak a tünetek, az orvosok szerint minden eredménye rendben volt, így hazamehettünk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Váratlanul romlani kezdett az állapota

Az intézmény dokumentációjában bizonytalan hasi fájdalmakat tüntettek fel, mint a panasz okai. Azonban a férfi nem lett jobban: továbbra is fulladt, amelytől szinte már beszélni sem tudott. A háziorvostól kaptak köptetőt, de az sem segített.

Furcsa döntés

Így aztán visszamentek a kórházba, ahol az édesanya legnagyobb megdöbbenésére fiát a pszichiátriára vitték. Csak sejtései vannak, hogy mindezt azért, mert András autista volt. A laphoz eljutott dokumentáció a hivatalos okokat is megjelöli.

Ezzel indokolt az intézmény

Eszerint az ambulanciáról a férfit azért irányították a pszichiátriára, mert súlyos mentális retardációt és markáns viselkedésromlást diagnosztizáltak nála, illetve korábban megvágta a fülét és ezt újra meg akarta tenni. Azonban amit az anya állít, az több, mint meghökkentő.

Ezt állítja az édesanya

„Egy hétig volt bent, biztos vagyok benne, hogy nem foglalkozott vele senki úgy, ahogy az állapota megkívánta volna. András nem pszichés beteg volt, mégis úgy kezelték” – vélekedett az asszony. Andrást egy hét múlva gyógyultnak nyilvánították, így kiengedték.

Hátratántordott, majd összeesett

„Kerekesszékben hozták el a kijáratig, ott felállt belőle. Még mondtam neki, hogy vigyázzon a lépcsőn, aztán megérkezett a taxi és épp be akartunk szállni, amikor hátratántorodott és összeesett” – idézte fel a rettenetes pillanatokat.

Hiába küzdöttek

Noha az intézmény dolgozói azonnal nekiláttak az újraélesztésnek, azonban sajnos ez sem segített és András a kórház bejáratánál veszítette életét. „Nem tudtam elengedni a fiamat, itt őrzöm a hamvait” – mondta megtörten otthonában az asszony.

Nem hibázott a személyzet

Hozzátette, egyszerre lesznek eltemetve, de „amíg élek, addig küzdök, hogy kiderüljön, hogy ki és hol hibázott.” A kórház orvosigazgatója a lap megkeresésére azt írta, a hozzátartozói bejelentést kivizsgálták. Turbucz Piroska hozzátette, a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház orvosai illetve az ápolószemélyzet felelősségét megalapozó szakmai hibát, mulasztást nem tártak fel.

Nyomozás is indulhat

A hivatalos iratok szerint András a tüdőverőér rögösödése miatt hunyt el, de tágulásos szívizom-problémája is volt. Családja úgy véli, ennek megfelelően kellett volna kezelni őt. A rendőrségen is feljelentést tettek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: Google Street View.)