A Cetelem Körkép 2021-es adatai azt mutatják, hogy nemcsak, hogy másképp vásárolunk és kevesebbet költünk a koronavírus-járvány miatt, de máshogyan is élünk, mint előtte.

A Cetelem Bank saját, magyarországi ügyfelei körében végzett kutatásának adatai alapján a költési hajlandóság visszaesett, ugyanakkor a megtakarítási kedv megnőtt, a járványidőszak legjellemzőbb kifejezése pedig az érintésmentesség lett. Persze ez nem feltétlenül újszerű megállapítás, hiszen világszinten is jelentősen átalakította a fizetési és vásárlási szokásokat a koronavírus, ahogy nem hagyta érintetlenül az online szórakozási lehetőségeket, így az internetes szerencsejátékok, például a bet365 magyar verzióját sem, ahogy az emberek egymás közötti kapcsolataira is markáns hatással volt. A hazai válaszadók egyébként az általános helyzetüket az európai átlagnál rosszabbnak látják, ugyanakkor a friss számokban a jövőre nézve már óvatos derűlátás is érzékelhető – állapítja meg a kutatás.

Csökkenő fogyasztás, növekvő megtakarítások

A legjellemzőbb pénzügyi tendencia Európában a járványidőszak alatt a fogyasztás csökkenése, illetve a megtakarítások növekedése. Még az olyan, korábban inkább a költekezésükről ismert európai polgárok is megtakarítóvá váltak, mint az olaszok, de jelentősen emelkedett a megtakarítási hajlam az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Belgiumban is. A 2020-ban mért adatoknál kisebb megtakarítási hajlamot mutat Bulgária, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország. Hazánkban a megtakarításainak növelésére az emberek kicsivel több mint fele (57%) készül, ez valamivel az 54%-os uniós átlag felett, de jócskán a nyugati országok szintje alatt van.

Szabó Péter, a Cetelem Bank vezérigazgatója azt mondja, hogy ügyfeleik nagyobb arányban terveztek tavaly megtakarítani, mint amennyire valóban sikerült ezt megvalósítani, azonban a tendencia egyértelműen a megtakarítás felé mutat, szerinte tehát tudatosabban kezeljük a pénzügyeinket, mint korábban. Az eladáshelyi kártyás fizetéseket nem annyira rendítette meg a járvány, míg az áruhitel az üzletetek nyitását követően növekedő tendencia után újra elérte a tavalyi szintet. Mint mondja, azt látják, hogy nőtt az aktivált kártyák aránya is, ugyanakkor a moratorium hatására a rendelkezésre álló szabad keret folyamatosan csökkent az év folyamán, és ez egy idő után korlátozta a kártyahasználatot.

Az érintésmentesség évtizedek óta jelen van

A fenti megállapítás csak annyiban szorul kiegészítésre, hogy mindennek a járványidőszak új tartalmat adott: a válaszadók 46 százaléka szerint (ők a relatív többség) ma már a koronavírus jut először az eszébe a kifejezésről – derül ki az évente ismétlődő, idén 14 európai uniós tagállamban, illetve az Egyesült Királyságban elvégzett felmérés válaszaiból. Magáról a szóról Európa szinte valamennyi országában a magányra asszociálnak az emberek, ez alól az egyetlen kivétel Magyarország, ahol az első helyen a veszélyt társítják hozzá.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb 15 top hírportáljának elit klubjában van, akkor kattintson ide!