Ahogy arról az elsők között beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és a 2022-es választáson Orbán Viktor lehetséges kihívója, szombat délután beszédet mondott a Budapest Pride Fesztiválon. A beszédben olyan új téma is előkerült, amiben eddig nem nyilatkozott a főpolgármester.

Keresztény vagyok

Karácsony Gergely azzal kezdte a beszédét a színpadon, hogy „Hetero vagyok, apa vagyok és keresztény vagyok”. Erre a három fő témacsoportra fűzte fel a beszédét. Saját bevallása szerint a szervezők azt kérték tőle, hogy ne kampánybeszédet tartson, végül nagyon is az lett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pontosan tudja

A miniszterelnök-jelölt főpolgármester délelőtt még Nyugat-Magyarországon kampányolt, délutánra visszaért a fővárosba. Pontosan tudja, ha a kormánypárttól szavazatokat akar elhozni, akkor bizony sokat kell vidékre mennie és a keresztény, vallásos embereknek is mondania kell valamit.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Újdonság

Karácsony Gergely szombat délután röviden ugyan, de felvázolta mit gondol a kereszténységről, Istenről és a vallást politikai célokra használó politikusokról. Ez mindenképpen újdonság volt a miniszterelnöki pozíciót megcélzó főpolgármestertől.

A maga módján keresztény

Karácsony Gergely így fogalmazott: „Keresztény vagyok, de kétségtelenül a magam módján. Tudom azt, hogy mindnyájan a Teremtő képére lettünk teremtve. Tudom, hogy nem vagyunk egyformák, de egyenlők igen és tudom azt, hogy az a Teremtő, akiben én hiszek mindannyiunkat egyformán szeret. Ha ő ezt megteheti, miért ne tehetnénk meg mi is egymással?” – tette fel a kérdést a főpolgármester, majd újabb kérdésekkel folytatta:

Keresztből furkósbot

„Hogy jön ahhoz bárki, hogy okosabb legyen a Teremtőnél? Hogy jön ahhoz bárki, hogy a keresztből furkósbotot faragjon? Hogy jön ahhoz bárki, hogy a kereszténységre hivatkozva a gonoszság politikáját valósítsa meg nap, mint nap? Nem tudom elviselni azt a politikát, ami napról, napra egyre gonoszabbá akarja tenni nem csak a politikusokat, de az embereket is.” – fejtette ki véleményét Karácsony Gergely.

Megszólítani a választókat

A miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely retorikájában új elemként jelent meg a vallás és a kereszténység. Kérdés, hogy a legjobb helyszínen mondta ezt el, hiszen azok, akiket ezzel meg akart szólítani, nem biztos, hogy figyeltek a Pride-ra.

Mondania kell valamit

A mindenkori miniszterelnöknek kell mondania valamit a vallásos választóknak. A Pew egy 2018-as kutatása szerint a magyar lakosság 56 százaléka katolikus, 20 százaléka protestáns, 3 százaléka más felekezethez tartozik vagy nem tudott válaszolni, míg 21 százalék vallotta magát vallástalannak. A megkérdezettnek 14 százaléka állította, hogy a vallás fontos szerepet tölt be az életében, 17 százalék jár vallásos szertartásra legalább havonta, és 16 százalék imádkozik minden nap. A lakosság 56 százaléka válaszolta, hogy hisz Istenben. Az 1%-os adófelajánlások alapján is jól látszik, hogy csaknem 1 millió ember rendelkezett 185 különböző egyház vagy felekezet javára.

A legnagyobb létszámú vallási közösségek településenként a 2011. évi népszámlálás adatai alapján

Forrás: KSH

Boldogságot keresők

Dr. Szilárdi Réka, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa korábban azt mondta a Qubit.hu portálnak, hogy jelenleg két csoportja van a potenciális hívőknek, akiket a valláspiaci szereplőknek minden eddiginél nagyobb versenyben kell valahogy megszólítaniuk: az egyik csoport arra vágyik, hogy valamilyen homogénebb, egyértelműbb keretrendszerbe tudja foglalni az életét, a másik oldalon pedig a saját igazságukat kutatók állnak, akik nem értenek egyet a tradicionális egyházias vallásossággal, ugyanakkor egyáltalán nem zavarja őket a pluralizmus. Egyvalami viszont közös bennük: mindannyian a boldogságot keresik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely beszél a Pride-on – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely