Mindekit megvédek, én leszek a pajzs, úgyis mindenről én tehetek – mondta Karácsony Gergely, főpolgármester a Pride-on tartott beszédében. A szivárványos felvonulók a Belvárosból a Tabánba vonultak, ahol több beszéd hangzott el. Volt aki azt mondta, hogy a “buziknak varázserejük van”.

Sokan voltak

Rengetegen voltak az idei Budapest Pride Fesztiválon. A színes felvonulók a Belvárosból a Szabadság hídon keresztül a Tabánba sétáltak. Útközben énekeltek, békésen vonultak, csak elvétve találkozhattak egy-egy kisebb ellentüntető csapattal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapest Pride 2021

MTI/Balogh Zoltán

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

A főpolgármester kihangsúlyozta, hogy hetero

A Tabánban felállított színpadon több politikai beszéd hangzott el. Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere és Orbán Viktor lehetséges 2022-es kihívója is beszédet tartott. Így kezdte: „Hetero vagyok, apa vagyok, keresztény vagyok, de nem annak ellenére vagyok itt, mert ez mind igaz rám, hanem éppen ezért” – mondta a főpolgármester, majd így folytatta: “Hetero vagyok és itt kell lennem, mert nekem teljesen magától értetődő az, hogy szerethetem azt, akit szeretek”.

Nem kell visszaélni a többség erejével

Karácsony Gergely hozzátette: „Hetero vagyok, a többséghez tartozom, de tudom azt, hogy a többséghez tartozni nem privilégium, nem hatalom, amivel vissza kell élnünk” – mondta a főpolgármester.

A gyerekek jövője

Mint fogalmazott: nagyon szorong és fél, hogy a gyermekeire milyen jövő vár. Szerinte az ő generációja tudja visszafordítani a Föld baljós környezeti folyamatait. Szorong attól is, hogy a gyermekeire rengeteg információ zúdul és egyre nehezebb megkülönböztetni a valóságot a hazugságtól.

Sokszínű, befogadó Budapest

A főpolgármester arról is beszélt, hogy Budapest befogadó és sokszínű város és akit bántani akarnak, azt főpolgármestereként meg kell védenie. Mint mondta: ő akar lenni a pajzs, a céltábla az emberek helyett, amely megvédi az esendőket. Hozzátette: Úgyis mindenről ő tehet ebben az országban.

A legfontosabb Pride

Felszólalt még Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője, aki szerint a budapesti az Európai Unió legfontosabb Pride-ja. Mint mondta: “Emberi lények vagyunk, akik megérdemlik, hogy létezzenek. Nem csak húsból, kromoszómákból vagyunk, hanem test és lélek, test és szív, test és agy kombinációi vagyunk”. Beszélt arról is, hogy meg kell előzni a zaklatást, a szexuális diszkriminációt. 

A buziknak varázserejük van

Vay Blanka, a Prizma Transznemű Közösség aktivistája arról beszélt, hogy a buziknak varázserejük van, ezért akarja őket a Fidesz elásni, hogy próbáljanak meg boldogtalan, heteró életet élni, mert ha valaki kiáll, és azt mondja, hogy ilyen vagyok fogadd el, kiderül, az emberek igenis tudnak jók lenni. Mint mondta: Nekik a láthatóságukban van az erejük, ezért akarják őket eltüntetni.

Növekvő homofóbia

Közben a CNN vezető cikkben foglalkozik a Budapest Pride-dal, azt állítva, a mostani felvonulás tiltakozás is az egyre növekvő homofóbia és a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás ellen, amelyet a magyar kormány nemrég vitt át a parlamenten. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van a főpolgármester teljes beszéde

Kiemelt kép: Karácsony Gergely beszédet mond a Pride-on – Forrás: Facebook