Egy családi ház kapott lángra péntek délután Maglódon, a tűzoltók nyolc vízsugárral oltották a tüzet. Nem sokkal az eset után kiderült, hogy Babos László festő- és szobrászművész háza égett le. A helyiek most gyűjtést indítottak.

Autóról terjedt át a tűz

Ahogy arról mi is beszámoltunk, drámai események zajlottak péntek délután Maglódon, a Perczel Mór utcában. Babos László épp az autóját szerelte péntek délután, amikor megtörtént a baj: hidegindítóval fújt a motortérbe, de egy kipattanó szikra tüzet okozott. Először elkezdett égni a motortér, amire ráborított egy szőnyeget, majd onnantól elterjedt a láng – mondta a festőművész fia, Babos Bertalan az RTL Híradónak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szomszédoknak is el kellett hagyni otthonaikat

A lángok gyorsan átterjedtek a garázzsal egybeépített 150 négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezetére is. A monori és a fővárosi hivatásos, valamint a gyömrői önkéntes tűzoltók eleinte hat, később már nyolc vízsugárral oltották a tüzet, miközben a környéken lakók testi épsége érdekében az ingatlan környezetét százméteres körzetben lezárták, az érintett épületekből mintegy negyven embert kísértek a területen kívülre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az autó, amiről pillanatok alatt átterjedtek a lángok

Forrás: Facebook/Babos Bertalan András

Mesterlövészeket is hívtak a tűzhöz

A helyszínre mesterlövészeket is kellett hívni, ugyanis a helyszínen a tűzoltók egy oxigén- és egy acetilénpalackot találtak, amit folyamatosan hűteni kellett, hogy fel ne robbanjanak. A palackokat végül mesterlövészek lőtték ki biztonságos helyen. Kora estére szerencsére a tüzet sikerült megfékezni, a szomszédos ingatlanokba pedig visszatérhettek a lakók.

Egy művész háza vált a tűz martalékává

A 75 éves Babos László 60 éve alkot. Rajzaiból, grafikáiból csak néhány maradt, a többi mind elégett. „Festményeket, meg szobrokat csináltam mostanában, de hát azok is… most darabokban láttam” – mondta az RTL Híradónak az idős festőművész, aki azt sajnálja a leginkább, hogy a szerszámait is elnyelte a tűz, így még dolgozni sem tud.

Múzeumot építettek volna

Most beszerezni ezeket több százezer forint, nem tudom, hány havi nyugdíjam – mesélte elkeseredve a művész, akinek fia falumúzeumot szeretett volna építeni édesapja hagyatékából, ám most azt sem tudják, hogy újra tudják-e építeni a házat. Babos László átmenetileg fiánál húzza meg magát.

A mobiltelefonján kívül semmi sem maradt

Fia Facebook-on osztott meg néhány képet a házról, ami nem csak otthon volt. Bejegyzésében azt írja, hogy apja jól van, de a telefonján kívül semmije se maradt. ”Oda a családunk múltja, jelene és jövője..  Aki tud és szeretne, minden segítség jól jön ” – tette hozzá.

Semmi sem maradt

Forrás: Facebook/Babos Bertalan András

Nem akarja elhagyni Maglódot, ingatlant keresnek

A Maglódi Infó azt írja, hogy Babos László háza, „nemcsak” otthon, hanem egyben műterem, műhely is volt. Ott nemcsak személyes tárgyak, hanem műalkotások is helyet kaptak, minden – minden a lángok martaléka lett. Egy élet munkája semmisült meg pár perc alatt. A művész háza ugyan a leégett háza lakhatatlanná vált, de ő mégis ragaszkodik Maglódhoz, és szeretne továbbra is ott élni. „A fiával egyeztetve arra kérjük a jóakaratú embereket, hogy akinek lehetősége van felajánlani egy ingatlant (bérelhető), az kérjük, üzenjen a MI Újságnak” – áll a bejegyzésben.

Pénzre is nagy szükségük van

„Ahhoz, hogy segíteni tudjuk a művész urat az elindulásban/ újra indulásban, pénzre lenne szükség” – írja a lap, Hozzátették, hogy akár kisebb vagy nagyobb összeggel is, de támogassák Babos László tragikus fordulatot vett életének újra indítását. „Gondoljunk csak arra, hány festménye, szobra, kisplasztikája szolgálta eddig, és szolgálja ezután is a helyi közösséget.”

Ki ő?

Babos László a tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán végezte, mestere Sarkantyu Simon volt. Az 1970-es években Kecskeméten a művésztelepen dolgozott. 1976-ban Derkovits-ösztöndíjat kapott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Facebook/Babos Bertalan András