Csák János a Facebookon tette közzé, hogy Kásler Miklós visszatér a Magyarságkutató Intézethez és a jövőben a főigazgató, Dr. Horváth-Lugossy Gábor munkáját fogja segíteni tiszteletbeli elnökként.

800 millióból hozta létre az intézetet

Kásler Miklós 2018-ban jelentette be, hogy egy olyan intézet létrehozására tett javaslatot, ahol tényleg tudományos alapossággal járnak majd a végére a „régi türk–finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának”. Ehhez 800 millió forintos működési keretet szavazott meg akkor a kabinet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lett tagja a kormánynak

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezette az előző ciklusban Kásler Miklós, az új felállásban azonban nem kapott helyet. Ezután mi is megírtuk, hogy nyugdíjba vonul a 72 éves miniszter és nyugdíjas éveit vélhetően unokáival, Budakeszin tölti.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mégsem ment nyugdíjba

Arról is beszámoltunk korábban, hogy mégsem ment nyugdíjba a Budakeszin élő Kásler Miklós és új megbízást kapott Orbán Viktortól. A HVG információi szerint az egészségügyi szakmai továbbképzések átalakításában segít Pintér Sándor, belügyminiszternek az Emmi volt tárcavezetője.

Közreműködik

A miniszterelnöki utasítás szerint Kásler Miklós emellett közreműködik majd az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, valamint az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező személyek szakmai továbbképzési rendszerét érintő koncepciók kidolgozásában,

Döntési jogkör

„amely kiterjed a követelmények tekintetében döntési jogkörrel rendelkező szakmai testületek működésének áttekintésére és a vizsgáztatás, illetve a vizsgakövetelmények normatív rendszerének kialakítására is” – olvasható az utasításban.

Tiszteletbeli elnök lett

Csák János, a kormány kulturális és innovációs minisztere Facebook-on tett bejelentést hétfőn: „A mai napon Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrnak adhattam át a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnöki kinevezését, így a továbbiakban Dr. Horváth-Lugossy Gábor főigazgató úr munkáját segítheti az Intézet élén.”

A Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet interdiszciplináris kutatásokat végez a magyarság múltjával, történelmével, nyelvével, hagyományaival, kultúrájával és eredetével kapcsolatosan. A szervezet a magyar kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt kezdte meg működését 2019. január 1-jén. Az intézethez több emlékezetes projekt is kötődik, így például Mátyás király DNS-profiljának azonosítása vagy a pozsonyi csatának emléket állító animációs film elkészítése.

Négy szakvizsgája van

Kásler Miklós Sárváron érettségizett, majd a Szegedi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1974-ben. Sebészeti, szájsebészeti, plasztikai és onkológiai szakvizsgát szerzett. 1981-től dolgozott az Országos Onkológiai Intézetben, 1992-ben lett az intézmény vezetője. Orbán Viktor negyedik kormányába, 2018-ban, kérte fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetésére.

Magyar őstörténet

Kásler Miklós védnökségéhez fűződik a magyarok őstörténetével foglalkozó nemzetközi kutatócsoport eredménye, amely genetikai alátámasztást talált arra, hogy az Árpád-ház tagjai bizonyosan eurázsiai vérvonalból származnak, mivel a genetikai markerek segítségével feltérképezhető az apai ági genetikai történelem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csák János Facebook-oldala