A friss statisztikai adatok szerint a fővárosból továbbra is inkább elköltöznek az emberek. Az agglomeráció tehát folyamatosan nő. A főváros nagy vesztes kerületeit egy év alatt akár 6 ezer ember is elhagyhatta. Mi lehet ennek az oka?

Budapest lakosságszáma 0,4 százalékkal csökkent egy év alatt

A Belügyminisztérium friss lakossági statisztikái alapján amíg 2023. január 1-től 2024. január 1-ig országosan és Budapesten 0,4, a városokban 0,6 százalékkal csökkent a lakosságszám, amíg a falvakban elenyésző csökkenés mutatkozott. 2019-hez képest pedig az országban 1,8, a fővárosban 3,7 százalékkal csökkent az állandó lakosok száma, a községeké és nagyközségeké viszont 1 százalékkal nőtt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

13. kerület a menő

A favorit kerület egyértelműen a 13. kerület, ahol egy év alatt 0,6 százalékos, 5 év alatt pedig 0,5 százalékos növekedés látszik. 2023. január 1. óta a 14. és a 11. kerület is növekedni tudott. A kerületek többsége azonban nem ilyen sikeres.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vesztes kerületek

A 18., 23., 8., 3. és 16. kerületekben a lakosságszám csökkenés az országos átlagnál kisebb volt, vagy azt súrolta. Eközben az 5., 10., 21., 19., és 15. kerületekben 1-1,2 százalékos csökkenést láthatunk egy év alatt, ez 4-6 ezer távozó embert jelent. A részletes statisztikát a cikk alján találod.

Ahol sok lakás épül, nyertesek lesznek

Azt, hogy melyik kerület tud vonzó lenni a beköltözőknek, sok tényező befolyásolja. Az egyik fő faktor biztosan az elérhető lakásállomány árazása, állapota. A vevők számára gondot okozhat a gyenge kínálat, a túlárazottság is, illetve a még mindig kedvezőtlenebb hitelkamatok, illetve a támogatások elérhetetlensége, hiánya. Aki pedig albérletbe költözik, annak is meghatározó lehet, hogy mennyi a bérleti díj – írja a Pénzcentrum.

Ármelkedés Budapesten

A legfrissebb elemzés szerint áremelkedéssel indult az új év a fővárosban, ahol használt téglaépítésű lakásra kerülettől függően átlagosan 558 ezertől 1,3 millió forintig terjedő négyzetméteráron szerződtek a vásárlók. 

40 milliótól lehet lakást venni

A fővárosi otthonteremtők átlagosan 56,5 millió forintot fordítottak használt téglalakásra a 2024-es év első két hónapjának értékesítési adatai alapján, ennél azonban kevesebb, a kerületek többségében akár már 40 millió forint is elegendő lehet egy élhető alapterületű lakás megszerzéséhez a Duna House szakértői szerint.

Elköltöznek a városokból

Általánosságban látható egy szuburbanizációs folyamat, a városi lakosság a községekbe áramlik. 2007-től egészen 2015-ig rengetegen költöztek Budapestre, 2016-tól azonban ez a folyamat megfordult és inkább az elvándorlás lett jellemző. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Itt a részletes statisztika

Kiemelt kép: Modern lakások a 11. kerületben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu