Több hazai előadó is a nemtetszésének adott hangot, miután elmondásuk szerint a szervezők engedély nélkül szólaltatták meg a Magyar Péter Kossuth téri tüntetésén a dalaikat. Demjén Ferenc is sérelmezi, hogy egyik a kedvenc dalát is lejátszották a kormányellenes tüntetésen. Magyar Péter is reagált a zenészek vádjaira.

Fideszes előadók dalai szóltak

Magyar Péter szombati kormányellenes tüntetésén főleg olyan előadó dalai szóltak, akik vállaltan a Fideszt és Orbán Viktort támogatják. A tömeg együtt énekelte a Bikini, Közeli helyeken című dalát, Szörényi Levente egyik slágerét, az Ismerős Arcok Nélküledjét, Demjén Ferenc Szabadság vándorai című művét, valamint Varga Miklós, Európa című számát.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Illet volna engedélyt kérni

„Nem akarok politikai állást foglalni, hiszen nem tisztem eldönteni, kinek van igaza, de úgy gondolom, hogy egy ekkora politikai rendezvény esetében illett volna megkérdezni tőlünk, hogy hozzájárulunk-e ahhoz, hogy a mi dalunkat is lejátsszák”– mondta a Blikknek, a Bikini együttes vezetője és az Artisjus elnöke, Németh Alajos.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nemcsak a gesztusról szól

„Nem volt róla tudomásom, hogy lejátszották az Európa című dalt és direkt utána is néztem a szerzői törvénynek, amely kimondja, hogy politikai rendezvények esetében a szerző előzetes engedélye szükséges hozzá, hogy felhasználhassák a zeneszámot” – ezt már Varga Miklós mondta.

Nem tesz jogi lépéseket

A zenész szerint ez nem történt meg, lényegében önkényesen lejátszották a dalt, a tudtom és beleegyezésem nélkül, azt gondolom, ez nem elegáns húzás. Én ezt jeleztem is feléjük, de egyéb jogi lépéseket nem kívánok tenni, semmi kedvem az ezzel járó hercehurcába. Azt azonban leszögezném, nem szeretném, hogy az én arcomat odahelyezzék egy olyan politikai formáció mellé, ami mellett nincs helyem”.

Demjén is felháborodott

A szabadság vándorait előadó Demjén Ferenc nem örült, amikor megtudta, egyik kedvenc dala szólt Magyar Péterék rendezvényén. „Először is szeretném elmondani, ez esetben nem jó megközelítés, hogy kormányközeli vagy nem kormányközeli zenész valaki. A kérdés megközelítése, még csak nem is morális, hanem hogy jogszerű vagy nem jogszerű felhasználás történt” – mondta Demjén Ferenc.

Magyar Péter demonstációja a Kossurh téren

Forrás: Facebook

A kedvenc dalát játszották

A zenész azt mondta, hogy neki nem volt tudomása arról, hogy felhasználják a dalát. „Így értelemszerűen engedélyt sem adhattam a felhasználásra. Remélem, senki nem hiszi el, hogy az egyik legkedvesebb dalomat egy ilyen politikai cirkuszhoz engedélyezem!”

Kampánydalt írt a Fidesznek

Demjén Ferenc 1998 óta nyíltan kiáll Orbán Viktor politikája mellett. 2006-ban, a Fidesz hivatalos kampánydalát is Demjén írta és énekelte el a párt kongresszusán. A Föld könnyei”-ért pedig Orbán Viktor Fidesz-elnök személyesen mondott köszönetet a szerzőnek.

A holnaputánról szólt

„Igazából már elkezdtem írni a dalt, amikor megkeresett a Fidesz a felkéréssel, hogy segítsek. Örömmel mondtam igent. A nóta szövege egyértelmű, változás kell. A mostani választás nem csak a holnapról, hanem a holnaputánról is szól” – mondta még 2006-ban a Föld könnyei című dalról Demjén Ferenc.

A szervezők megkeresték az Artisjust

A zenészek felháborodásával kapcsolatban Magyar Péter azt mondta: „Megkerestük még a demonstráció előtt az Artisjust, amely a szerzői jogokat hivatott érvényesíteni, hogy előzetesen szükséges-e engedélyt kérnünk a dalok lejátszására. Azt a tájékoztatást adták, hogy nincs ilyen kötelezettségünk”.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Demjén Ferenc Fidesznek írt kampánydala

Kiemelt kép: BPK montázs