Hitelkiváltás jelzáloghitellel, adósságrendező hitel

A pénzügyeinket időről időre érdemes átgondolni. Racionalizáljunk, ahol tudunk, de mindenekelőtt szabaduljunk meg a drága hitelünktől, vagy ha több hitelünk is van, akkor vonjuk össze őket egy kedvezőbb konstrukcióba. Ebben lehet segítségünkre a hitelkiváltás.

Ugyan a reklámokban gyakran elhangzik ez a kifejezés, valójában kevesen gondolják, hogy a hitelkiváltás járható út lenne számukra. Ha már felvettek egy hitelt, akkor törlesztik, amíg le nem jár a futamidő, akkor is, ha közben már sokkal kedvezőbb feltételek mellett kínálják a bankok az új hiteleket.

Pedig a hitelkiváltás nem bonyolultabb, mint egy normál hitelfelvétel, viszont milliókat spórolhatunk vele. Ráadásul a cél nem csak a megtakarítás lehet. Az új hitel paramétereinek megválasztásával többféle célt is megvalósíthatunk.

Mivel a meglévő hitelek egyesítésével valószínűleg alacsonyabb kamatot kapunk, így változatlan futamidő mellett csökken majd a havi törlesztőrészletünk. Ha viszont úgy érezzük, hogy a jelenlegi törlesztőrészleteink nem jelentenek túl nagy terhet a költségvetésünkben, maradhatunk a korábbi összeg mellett. Így viszont a hitelünk futamideje lesz rövidebb.

Végül van még egy lehetőség. Ha a futamidőt és a törlesztőrészletet is a korábbi szinten tartjuk, akkor viszont – ha a hitelkonstrukció megengedi – magasabb összeget is igényelhetünk, mint a kiváltandó tartozásunk.

Hitelkiváltás vagy adósságrendezés? Mi mit jelent?

Aki idegenkedik a hitelkiváltástól, annak az adósságrendező hitel kifejezés pláne rosszul hangozhat, pedig ezt a hiteltípust nem a rossz adósoknak találták ki. Ellenkezőleg, hiszen késedelmes hiteleket egyik bank sem enged kiváltani. Az adósságrendezés olyan jelzáloghitelekkel történik, amelyekkel több meglévő, szerződés szerint törlesztett hitelünket vonhatjuk össze egy hitelbe.

A hitelkiváltás általában azt jelenti, hogy egy futó hitelt váltunk ki egy újabbal, az adósságrendezés pedig azt, hogy több hitelt egyetlen hitellel, de az elnevezések valójában nem olyan fontosak. A lényeg, hogy a meglévő hitelünk vagy hiteleink megszűnnek, és lesz helyette egy új.

Az adósságrendező hitelek klasszikusan jelzáloghitelek, de létezik adósságrendező személyi kölcsön is, és az sem biztos, hogy adósságrendező vagy hitelkiváltó hitelnek hívják. Előfordul, hogy a bank kínálatában ez egyszerűen egy szabad felhasználású jelzáloghitel, amelyet hitelkiváltásra, illetve is használhatunk – véli a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakportál.

Mit mivel váltsunk ki?

Ha a meglévő hiteleink között lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel is van, akkor ezek kiváltására jelzáloghitelt tudunk majd használni, tehát olyan hitelt, amelyhez ingatlanfedezetre is szükség van.

Jelzáloghitellel általában többféle, más típusú hitelt is ki lehet váltani. Lakáshitel kiváltására viszont lakáshitelt érdemes használnunk, hiszen általában ez a legolcsóbb.

Ha nincs jelzáloghitelünk, vagy azt inkább megtartanánk és most csak a lehívott hitelkereteinket és egyéb kölcsöneinket rendeznénk, akkor arra személyi kölcsönt is használhatunk.

Fontos azonban, hogy az ilyen típusú hiteleket a bankok általában más bankoknál felvett hitelek kiváltására kínálják, de előfordul, hogy saját hitel kiváltására is van ajánlatuk.

És mi történik a régi hitelünkkel?

A hitelkiváltással minden kiváltott hitelünk megszűnik. A hiteligénylés a hitelkiváltásnál is ugyanúgy zajlik, mint minden más esetben, annyival lesz bonyolultabb, hogy itt be kell nyújtanunk egy igazolást a meglévő hiteleinkről is.

A fennálló tartozásunkról a bankok egy igazolást állítanak ki. Az igazolás birtokában a hitelkiváltás technikai részét a bankok általában intézik egymás között. A pénzt tehát nem mi kapjuk, hanem a bank közvetlenül fizeti ki belőle a tartozásunkat.

A konstrukció feltétele lehet, hogy részleges hitelkiváltásra nem használhatjuk, tehát csak a hitel végtörlesztésére fordíthatjuk, előtörlesztésre nem.

Ha jelzáloghitelt váltottunk ki, akkor arra figyeljünk, hogy a bank zálogjogának törlését nekünk kell intéznünk, mint minden más jelzáloghitel futamidejének lejártakor.

A hitelkiváltás általában 4-6 hetet vesz igénybe, ha arra jelzáloghitelt használunk. Kezdhetjük tehát nyugodtabban az új évet, pár hét után élvezhetjük az egyszerűbb törlesztést és az alacsonyabb törlesztőrészleteket.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.