100 km/h-t meghaladó szél, helyenként jégeső, illetve felhőszakadás várható a Balatonnál és az agglomerációban a péntek esti óráktól. A nagy szélben a Balaton porlani kezd, ami óriási veszélyt jelent, mert még azok is megfulladhatnak, akik a víz felett vannak. Az aktuális viharjelzést mindig megtalálod a BalatonKörnyéke.hu hírportál címlapján. A vihar miatt úgy tűnik veszélybe került a szombat esti tűzijáték is.

Heves viharok

A pénteken este érkező hidegfront hatására nyugat felől a Dunántúlon, majd a középső tájakon, Budapesten és környékén is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is. A szombati tűzijáték is veszélybe került. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Veszélybe került a tűzijáték

A szombat esti tűzijáték idején is előfordulhat vihar, heves zivatar, ezért a meteorológiai szolgálat folyamatosan monitorozza a légkört, hogy pontos adatokkal segítse az operatív törzset. A tűzijáték megrendezéséről szombat délben döntenek, így mindenki idejében megtudhatja, hogy érdemes-e este kilenckor kimenni a Duna-partra vagy sem.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Katasztrófa 2006-ban

Senki sem szeretné, hogy megismétlődjön az, ami 2006. augusztus 20-án történt. Akkor pont a tűzijáték idején csapott le egy hatalmas vihar a fővárosra, mégsem állították le a tűzijátékot. Öten meghaltak, ötszázan pedig megsérültek. Egy 12 éves kislányra és egy férfire ráesett egy fa. Egy nő infarktust kapott, ketten pedig abba haltak bele, hogy csónakjukat felborította a vihar. Egy osztályvezetőt kirúgtak, de mást nem vontak felelősségre az állami ünnepségen történtek miatt.

Jégeső és nagy szél

Most 100 km/h-t meghaladó szél, helyenként jégeső, illetve felhőszakadás várható a Balatonon az esti óráktól – mondta Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezetője. A tóra lecsapó viharos szél hatására a víz “porzani” kezd, ami komoly veszélyt jelenthet a vízben tartózkodókra nézve – figyelmeztetett a meteorológus.

Másodfokú viharjelzés

A forró afrikai eredetű légtömegek hatására pénteken még 36-37 fokig emelkedik a léghőmérséklet, azonban az esti viharral várhatóan véget ér az idei év negyedik hőhulláma. „A Balatonon érdemes fokozottan figyelni a viharjelző rendszert, pénteken a késő délután kiadásra kerülő másodfokú jelzés erős viharra fog figyelmeztetni” – hívta fel a figyelmet a meteorológus. Ebből a viharból vélhetően bőven jut majd Budapestnek és környékének is.

Sok eső lesz szombaton

Szombaton gyakran erősen felhős lesz az idő, és több tájegységünkön kell számítani záporokra, zivatarokra, valamint hevesebb viharok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Sokfelé élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 36 fok között alakul, északkeleten lesz a legmelegebb.

Vasárnap is sok zápor lesz

Az Időkép előrejelzése szerint vasárnap is sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra is.

Élénk szél

Az északias szél az ország nagy részén élénk, erős, a Dunántúlon többfelé viharos lehet. Napközben 20-31 fokra van kilátás, északkeleten lehet a legmelegebb, a Dunántúlon a leghűvösebb.

Csökken a hőmérséklet

Hétfőn és kedden is még többfelé kialakulhat időnként eső, zápor, zivatar. Hétfőn sokfelé élénk, erős, néhol viharos lehet az északias szél, kedden már csak nyugaton, északnyugaton lehetnek erős széllökések. Hétfőn 20 és 32, kedden 23 és 30 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, a csapadékosabb tájakon mérhetjük az alacsonyabb maximumokat.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tűzijáték 2021-ben – Fotó: MTI/Mathé Zoltán