Több magánbenzinkút üzemszünetet rendelt el augusztus 19-én és 20-án, hogy így tiltakozzanak, amiért nem kapták meg az állami támogatást. A benzinkutas szövetség elnöke árcunamira számít és arra, hogy októberben már a piaci ár sem lesz drágább az ársapkás árnál.

Sok benzinkút zárva lesz

„Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy tankoljon tele”- mondta az RTL Klub Reggeli című műsorában Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Az érdekvédelmi képviselet vezetője emlékeztetett: bár az egységes bezárás elmaradt, sok magánbenzinkút üzemszünetet rendelt el augusztus 19-re és 20-ra, hogy így demonstráljanak, amiért nem kapták meg a júliusra járó, literenként húsz forintos állami támogatást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

18,5 milliárd forint

Az Agrárminisztérium eközben arról adott ki közleményt, hogy a kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

600 benzinkút

A benzinkutasok szövetségének elnöke elmondta, hogy a magánkutat tulajdonosainak köszönhetik az autósok, hogy nem a nagy piaci szereplők diktálják az árakat. Egri Gábor hozzátette: 600 benzinkút csatlakozott a szövetséghez, közülük több jelezte, hogy zárva lesz az ünnepi hétvégén.

Több finomító nem működik

A térségben öt finomítóból három nem működik, ezért a MOL és az OMV 50 literben korlátozza az egyszerre tankolható mennyiséget, a Lukoilnál 20 liter a maximum, de várhatóan két hónap múlva javulni fog a helyzet, jobb lesz az ellátás – mondta Egri Gábor.

Árcunami

A szövetség elnöke azt is elmonda, hogy arra számít, hogy a rezsiárak növekedésével a vállalkozásokra és a lakosság egy részére árcunami zúdul, ezért visszafogják majd a fogyasztásukat, így kevesebbet fognak autózni, vagyis kevesebbet fognak tankolni, kevesebb üzemanyag fogy, nem lesz szükség átmeneti korlátozásokra, mert biztosan minden kúton folyamatos lesz az ellátás.

Csökkenhet az üzemanyagok ára

Egri Gábor optimista az üzemanyagárak alakulásával kapcsolatban. Elmondta, hogy az energiaárak emelkedése miatt az egész világon csökken a fogyasztás, erre válaszolva az olajárak is esni fognak, ezért október közepére a szakember arra számít, hogy az üzemanyagok piaci ára benézhet a jelenlegi ársapka alá.

Nagyot kaszált a MOL és a magyar állam

A benzinkutas szövetség elnöke azt is elmondta, hogy a MOL-nak rekordbevétele volt az üzemanyagból az év első hat hónapjában, és az állam is rekord adóbevételeket ért el a magas üzemanyagárak miatt, hiszen a 750 forintos literenkénti árnak sokkal magasabb az ÁFA-tartalma, mint a 480 forintos üzemanyagnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az RTL-en adásba került interjú

Kiemelt kép: illusztráció, fotó: BPK